Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz krastavaca
  • 26.08.2019. 15:30

Republika Srpska zabranila uvoz 20 tona kornišona iz Srbije

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je zbog povećanog prisustva pesticida zabranila uvoz 20.080 kilograma svežih krastavaca kornišona poreklom iz Srbije.

Foto: Bigstockphoto/badahos
  • 842
  • 41
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljki hrane biljnog porekla pri uvozu, zabranila uvoz pošiljke svežeg krastavca kornišona poreklom iz Srbije, u količini od 20.080 kilograma, zbog utvrđenog povećanog prisustva pesticida, saopštio je Inspektorat RS.

Superanaliza u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

"Na osnovu Izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane Instituta za vode, Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida, u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla," stoji u saopštenju. 

Uvoznik je, kako je dalje pojašnjeno, zatražio superanalizu koja je izvršena u akreditovanoj laboratoriji "Gradskog zavoda za javno zdravlje" Beograd, gde je ponovo potvrđeno povećano prisustvo pesticida. Doneto je i Rešenje kojim je naloženo vraćanje pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.


Izvori

Inspektorat Republike Srpske


Tagovi

Uvoz kornišona Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske Gradski zavod za javno zdravlje Beograd Pesticidi


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.