Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 02.04.2022. 13:30

Revizija sistema geografskih oznaka - više zaštite, jednostavnija registracija

Komisija je usvojila čitav niz mera kako bi zaštitila proizvođače vina, alkoholnih pića i poljoprivrednih proizvoda od zloupotreba i imitacija.

Foto: Maja Celing Celić
  • 71
  • 43
  • 0

Evropska komisija usvojila je predlog za reviziju sistema geografskih oznaka (GI) za vino, alkoholna pića i poljoprivredne proizvode. Nove mere trebalo bi da povećaju njihovo usvajanje širom Unije kako bi bile od koristi ruralnoj ekonomiji i postigle viši nivo zaštite, posebno na internetu, stoji u saopštenju EK. Cilj je održati visok kvalitet hrane i standarde te osigurati da se kulturno, gastronomsko i lokalno nasleđe očuva i sertifikuje kao autentično unutar EU i širom sveta.

"Geografske oznake predstavljaju bogatstvo i raznolikost evropskog kulinarskog nasleđa. Predlažući jačanje i dalje usklađivanje našeg pravnog okvira, želimo da podstaknemo proizvodnju tradicionalnih kvalitetnih proizvoda što će koristiti ruralnim ekonomijama širom Unije i doprineti očuvanju lokalne tradicije i prirodnih resursa", izjavio je komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski dodavši da će se tako dodatno zaštititi globalna reputacija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU.

Predložene mere

Promene se odnose na skraćivanje i pojednostavljivanje procedura registracije za podnosioce zahteva iz EU i izvan EU.

Povećaće se zaštita GI na internetu, odnosno u pogledu prodaje putem internet platformi i zaštite od loše namere registracije kao i upotrebe u sistemu naziva domena.

Kao direktan nastavak strategije Od njive do trpeze, proizvođačima će biti moguće da valorizuju svoje postupke kako bi doprineli boljoj zaštiti prirodnih resursa i ruralnih ekonomija, osiguranju lokalnih biljnih sorti i pasmina životinja, očuvanju krajolika proizvodnog područja i poboljšanju dobrobiti životinja.

Podižu prodajnu vrednost

Države članice će morati da priznaju ovlašćene grupe proizvođača sa GI i one će biti ovlašćene da upravljaju njima, sprovode ih i razvijaju, posebno tako što će imati pristup organima za borbu protiv krivotvorenja i carini u svim državama članicama.

Studija o geografskim oznakama iz 2020. je pokazala da je prodajna vrednost proizvoda sa zaštićenim imenom u proseku dvostruko veća od sličnih proizvoda bez sertifikata. Godišnja vrednost prodaje iznosila je 74,76 milijardi evra, pri čemu je preko jedne petine ovog iznosa rezultat izvoza izvan Evropske unije.


Tagovi

Evropska Komisija Geografske oznake Nazivi proizvoda Tradicionalni proizvodi Geografsko poreklo Januš Vojčehovski


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u