Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska poljoprivreda
  • 03.04.2022. 15:00

Revolucija u uzgoju žitarica - Kina objavila "dokument broj 1"

Zbog geografskih uslova u ovoj zemlji nema dovoljno poljoprivrednih površina, zbog toga je u dokument broj 1 uveden poseban pravni status za obradivo zemljište kako bi ga zaštitili.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 380
  • 47
  • 1

Komunistička partija Kine je u februaru 2022. godine objavila "dokument broj 1" koji se bavi ruralnom regeneracijom, predstavlja prekretnicu za uzgoj žitarica u toj zemlji te daje konkretne pravce razvoja i njihov raspored.

Svojom su poljoprivrednom politikom obuhvatili revitalizaciju ruralnih područja, a imaju za cilj da postignu stabilizaciju i povećanje poljoprivredne proizvodnje, kontinuirano povećanje prihoda poljoprivrednika i osiguranje stabilnosti u svojim ruralnim područjima, navodi Farmer.

Ministarstvo poljoprivrede je u januaru izdalo administrativne propise u vezi sa procenom sigurnosti GMO u poljoprivredi i registracijom sorti glavnih useva. Sukob u Ukrajini je ubrzao implementaciju planiranih procesa regeneracije.

Prošle godine ukupna obrađena površina iznosila je 117.631.500 ha, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2021. godine požnjeveno je 682,85 miliona tona žitarica, što je za 13,36 miliona tona više u odnosu na 2020. godinu. Ove godine očekuje se povećanje žetve za dva do tri odsto na godišnjem nivou.

Zaštita obrađenog zemljišta

Zbog geografskih uslova u ovoj zemlji nema dovoljno poljoprivrednih površina, zbog toga je u ovaj dokument uveden poseban pravni status za obradivo zemljište kako bi ga zaštitili. Od ukupne površine od 120 miliona hektara status "trajno zaštićenog" dobilo je 96 miliona hektara i zabranjeno ga je koristiti u druge svrhe osim za poljoprivredu.

Ulaže se u navodnjavanje (Foto: Depositphotos/chasbrutlag)

Prioritet je dat melioraciji površina i planirano je izgraditi 26,68 miliona hektara efikasnih sistema za navodnjavanje. Vlada planira da se 2022. površine povećaju za 6,67 miliona hektara visokostandardnih obradivih površina, a do 2030. planira da stvori 80 miliona hektara kvalitetnog zemljišta.

Stabilno tržište

Ove godine kinesko tržište žitarica je relativno stabilno što je rezultat adekvatnih zaliha i uspešne žetve prošle godine. Kada se uporede isti periodi 2021. i 2022. godine, vidi se da je cena pšenice porasla, ali je taj porast bio neznatan.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Dokument broj 1 ima za cilj da održi cene na takvom nivou i poljoprivrednicima osigura profitabilnost u otkupu, ali da u isto vreme ne uzrokuje poremećaje troškova kod prerađivača. Vlada nije uvela regulisanje cene već implementira mehanizam finansijske podrške, uključujući osiguranje useva, troškove setve, organizaciju otkupa, skladištenja i transporta. Fokus je i na primeni informacionih i telekomunikacionih tehnologija, uključujući 5G, posebno u trgovanju na tržištu fjučersa.

Uvoz i potražnja

Prema podacima Opšte uprave carina GACC-a, nije bilo veće promene u obimu uvoza. Stabilnost cena pšenice, kukuruza i soje ukazuje na to da sukob u Ukrajini i stanje na svetskom tržištu nemaju značajnog uticaja na kinesko. Tačni podaci će biti dostupni u maju ove godine.

Činjenica je da tamo postoji stalna potreba za žitaricama jer nisu samodovoljni. GACC je 23. februara ove godine dozvolio uvoz pšenice iz Rusije. Kakvo će stanje biti u narednom periodu moći će se oceniti tek ove jeseni, nakon žetve i analize podataka o uvozu. Struktura potražnje će se menjati zavisno od napretka u modernizaciji uzgoja stoke (uglavnom svinja i živine) i očekivanjima potrošača.


Tagovi

Kina Tržište žitarica Održiva poljoprivreda Revolucija Dokument Očuvanje zemljišta Kineska poljoprivreda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.