Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biorazgradiva ambalaža
  • 22.01.2023. 18:00

Revolucionarno istraživanje: Na korak smo do jestive ambalaže za hranu?

Biorazgradiva ambalaža u spreju bi mogla da produži rok trajanja hrane, smanji količinu otpada i poveća sigurnost hrane.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 85
  • 21
  • 0

Biorazgradivu ambalažu za hranu u spreju razvio je tim naučnika sa Rutgersa i Univerziteta Harvard, izveštava Food Tank. Otkriće može da produži rok trajanja, smanji količinu otpada od hrane i plastike i poveća sigurnost hrane.

Plastična ambalaža i pakovanja predstavlja pretnju životnoj sredini i zdravlju ljudi. Sjedinjene Američke Države su u 2018. proizvele 35,7 miliona tona plastike od čega je 75 odsto završilo na deponijama.

"Rasipanje i sigurnost hrane među glavnim su brigama našeg društva, posebno u periodu COVID-19", kaže Huibin Chang, istraživač-saradnik za bioinženjering na Univerzitetu Harvard koji je bio uključen u razvoj ambalažnog spreja. Objasnio je da većina pakovanja za prehrambene proizvode nisu biorazgradiva.

Jestivo vlakno

Rešenje je pronađeno u vidu spreja čiji je glavni sastojak pululan, jestivo vlakno koje američka Uprava za hranu i lekove FDA priznaje kao sigurno i koje je korišćeno kao premaz za tablete. Kako predstavlja mešavinu biorazgradivih polimera i netoksičnih rastvarača, može se isprati vodom.

Istraživanje je još u ranoj fazi razvoja, a naučnici rade na tome da konačni proizvod učine što isplativijim i održivijim. Prema rečima Ritve Krist, marketing menadžerke nemačkog startapa "Traceless", koji proizvodi održivu ambalažu od prirodnih materijala, očekuje se da će ovaj izum imati veliki uticaj, ali ne može biti jedino rešenje za rešavanje problema.

Toksikolog za životnu sredinu na Univerzitetu Duke, Nišada Jajasundare navodi da je potrebno provesti dalja istraživanja kako bi se tačno utvrdilo kako se ovakve materije razlažu, da li posle ispiranja ne stvaraju štetna jedinjenja i kakav je njihov uticaj na okolinu.


Tagovi

Plastični otpad Alternativna ambalaža Jestiva sprej ambalaža Spray-on packaging Pakovanje hrane Hrana i plastika


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.