Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta od grada
  • 14.08.2017. 14:00

RHMZ: Male šanse za nove nepogode

Prinosi, koji su pretrpeli jako nevreme, umanjeni su za 80%, a neki su potpuno uništeni. Rešenje za problem postoji, ali je skupo.

Foto: byrev / Pixabay
  • 1.177
  • 57
  • 0

Nakon jakog nevremena proteklog vikenda, padavine se ponovo očekuju za vikend. Ipak, neće biti istog inteziteta.

"Ima uslova za pljuskove sa kišom i grmljavinom, ali je mala šansa da bude ovako jakih nepogoda, eventualno negde kratke sugradice i grada", kaže za RTS Dragana Broćović iz Republičkog hidrometeorloškog zavoda.

Uništeno od 80 do 100 odsto prinosa

U okolini Topole ispaljeno je oko stotinu raketa, ali nisu sprečile štetu. Meštani sela Vinča broje 80% štete na prinosima. To im je stvorilo problem za sledeću godinu, jer su uništene rodne grane. U mestu Ložanj kažu da je nevreme bilo pravo zimsko, a da je uništeno od 80% do 100% prinosa. Štete su i na plastenicima.

"Kiša je dobro donela samo kasnim kulturama, kao što su jabuka, kruška, deo breskve, deo šljiva koje dolaze u avgustu i septembru", smatra agroanalitičar Drago Cvijanović.

Rešenje mreže i osiguranje

Od nepogoda kao što je suša, proizvođače može da zaštiti sistem za navodnjavanje. Od leda - protivgradne mreže. Šteta može da se nadoknadi ako su usevi ili zasadi osigurani. Ipak, problem je cena.

"Za protivgradnu zaštitu, sisteme navodnjavanja i kompletno sređivanje nekog voćnjaka, na primer, potrebno je između 15 i 25 hiljada evra. To ne može svako sebi da priušti", kaže Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Stručnjaci smatraju da je jedno od rešenja i izgradnja mini-akumulacija, koje štite od suše.

Foto: byrev / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Drago Cvijanović Veljko Jovanović Dragana Broćović Nepogode Led Kiša Prinosi Vinča Ložanj


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.