Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Besnilo
  • 28.09.2015. 17:00

Rizik od pojave besnila na minimumu

Program podrške će se nastaviti sve dok ne budemo bili sigurni da se besnilo preselilo u istoriju u Srbiji.

Foto: depositphotos.com/volare
  • 63
  • 1
  • 0

Potpuno iskorenjivanje besnila u Srbiji i regionu je jedan od prioritetnih ciljeva Srbije i Ministarstva poljoprivrede, a rizik od pojave te bolesti u našoj zemlji je na istorijskom minimumu, rečeno je danas na nacionalnoj konferenciji "Srbija na korak do iskorenjivanja besnila".

Za ostvarenje ovog cilja naša država već godinama dobija značajnu podršku EU, saopštili su organizatori konferencije, koja je održana povodom Svetskog dana borbe protiv besnila.

Zahvaljujući opsežnim merama prevencije i kontrole ove smrtonosne bolesti, Srbija već drugu godinu uzastopno održava istorijski minimum u zabeleženim slučajevima besnila kod divljih životinja - samo tri slučaja u 2014. i tri u 2015. godini, dok je poslednji slučaj kod domaćih životinja zabeležen pre tri godine.

Važnost sprovođenja propisanih mera

Efikasno sprovođenje propisanih mera, praćenje efikasnosti i monitoringa vakcinacija i podizanje nivoa spremnosti za upravljanje epizootijama, deo su nove strategije za borbu protiv besnila, koju je Uprava za veterinu predstavila na nacionalnoj konferenciji.

"Uprava za veterinu decenijama postiže značajne rezultate u eliminaciji ove bolesti, naročito poslednjih pet godina od kada u ovoj oblasti koristi iskustva i pomoć EU", rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović na otvaranju nacionalne konferencije.

Kako kaže, ta institucija je primer kako se dobrom koordinacijom rada svih relevantnih subjekata i kontinuiranim zalaganjem za obezbeđivanje podrške EU mogu iskoristiti sredstva i tehnička pomoć u cilju postizanja značajnih rezultata, što potvrđuje izveštaj o progresu Srbije na putu ka EU, koje se odnosi na poglavlje 12 koje reguliše veterinarska i fitosanitarna pitanja i bezbednost hrane.

Sve dok se besnilo ne preseli u istoriju

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ričard Maša je naglasio da je EU posvećena iskorenjivanju besnila i snažno podržava sistemski pristup ovom vitalnom pitanju širom Evrope. "U većem broju evropskih zemalja to je već postignuto u toku proteklih decenija, na isti način kako se to sada čini u Srbiji. Program podrške će se nastaviti sve dok ne budemo bili sigurni da se besnilo preselilo u istoriju u Srbiji, kada će se vaša domovina pridružiti porodici evropskih zemalja koje su slobodne od besnila. Na osnovu do sada postignutih rezultata, možemo da očekujemo da će se to dogoditi u narednim godinama", rekao je Maša.

Nacionalna konferencija okupila je više od sto stručnjaka iz oblasti veterine i zdravstva, predstavnike državnih institucija i organizacija koje direktno sarađuju sa Upravom za veterinu u iskorenjivanju besnila. "Zajednički rad na profilaksi besnila i humane i veterinarske medicine danas je trend svuda u svetu u okviru koncepta jedne medicine", istakao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko koji je na konferenciji govorio o humanom besnilu.

Nacionalna konferencija je deo kompleksnog dvogodišnjeg projekta "Izgradnja kapaciteta za razvoj nacionalnog kompenzacionog fonda za suzbijanje zaraznih bolesti životinja i druge usluge" koji sprovodi Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine uz tehničku i finansijsku podršku EU.

Foto: depositphotos.com/volare2004


Izvori

Tanjug


Tagovi

Iskorenjivanje besnila Svetski dan borbe protiv besnila Prevencija besnila Vakcinacija Danilo Golubović Bezbednost hrane