Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berač paradajza
  • 07.07.2018. 18:30

Robot berač paradajza štedi 50% troškova radne snage i prikuplja korisne informacije

MetoMotion je izraelski start-up koji radi na višenamenskom robotskom sistemu za obavljanje radno intenzivnih zadataka u plasteniku.

Foto: YouTube/MetoMotion
  • 509
  • 18
  • 0

S obzirom na to da se troškovi za radnu snagu trenutno kreću od 30% do čak 50% ukupnih troškova plasteničke proizvodnje, u ovom trenutku je važno pitanje smanjenja količine te vrste pomoći, tim više što radne snage globalno nedostaje. Mnoge kompanije rade na automatizovanim rešenjima, koristeći robote u preuzimanju poslova.  Jedan od novih igrača na terenu je MetoMotion. Trenutno traže hi-tech uzgajivače, koji su voljni da testiraju ovaj sistem.

MetoMotion je izraelski start-up koji radi na višenamenskom robotskom sistemu za obavljanje radno intenzivnih zadataka u stakleniku. "Na taj način želimo da smanjimo ograničenja i visoke troškove povezane sa ljudskim radom u proizvodnji povrća u stakleniku", objašnjava izvršni direktor Adi Nir, dok prikazuje sistem GRoW (Greenhouse Robotic Worker), navodi Horti Daily

Ne samo da bere, nego i informiše o usevu 

Prvi cilj kompanije je kreiranje robota za berbu paradajza. "Više od 35% hi-tech stakleničkih površina globalno je ispunjeno paradajzom, što predstavlja potencijal od 16.000 robota i tržište vredno više od milijardu dolara", nastavlja Adi.

3D sistem otkriva zrelo povrće i izračunava njegovu lokaciju. Ovaj sistem će ukloniti prepreke i neće naštetiti biljci i plodovima.  "Sa GROW-om smo pokušali da rešimo složeni problem na pametan, jednostavan i efikasan način, a sistem je dizajniran za jednostavne operacije i integraciju u postojeću infrastrukturu i praksu plastenika."

Da li će poljoprivredi budućnosti trebati poljoprivrednik?

Tokom berbe u plasteniku, sistem će generisati podatke o plodovima. Na taj način može informisati proizvođača o stresu na biljkama, prognozirati prinos i pomoći u izradi radnih planova. "Automatizovani izveštaji poboljšavaju kontrolu nad usevom i daju vredne informacije o raspodeli prinosa. Na kraju, ne samo da će proizvođači uštedeti do 50% troškova za radnu snagu, nego i saznati više o svom povrću. Očekujemo da će GROW za uzgajivače biti spreman za manje od dve godine", kaže Nir. 

Prve mašine na tržištu sledeće godine

Da bi postigla svoje ciljeve, kompanija trenutno prikuplja novac, tačnije 1,5 miliona dolara. Uz to, milion dolara dolazi iz državnih sredstava. "Želimo da dovršimo istraživanja i razvoj, kao i eksperimente u staklenicima i na kraju da doršimo dizajn komercijalne varijante". U razvoju robota su im se pridružili uzgajivači koji poseduju staklenike sa visokom tehnologijom i spremni su da im pomognu da isprobaju sistem.

Planovi kompanije su ambiciozni: nakon tržišta koje već koristi visoku tehnologije, ciljano tržište su im konvencionalni proizvođači. Planiraju da postave sistem na različite radno intenzivne zadatke, kao što su orezivanje, praćenje, oprašivanje i skidanje lišća, a na kraju će istraživati kako ga primeniti i na drugom povrću. Trenutno se rade testovi na alfa polju, sledeće godine planiraju beta piloti. Prve mašine planiraju da "izbace", 2019. godine. 

A kako izgleda kada paradajz bere robot, pogledajte u videu. 


Tagovi

Berač paradajza Robot berač MetoMotion Adi Nir Izrael Starz up


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.