Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti u poljoprivredi
  • 20.04.2016. 08:30

Roboti i u hortikulturi - klikom do informacija!

Robotika i u hortikulturi! U budućnosti će automatizovani roboti biti sposobni da navodnjavaju, obavljaju đubrenje, pa čak i da čiste useve od korova.

  • 164
  • 24
  • 0

U poljoprivrednoj proizvodnji roboti se već godinama upotrebljavaju. Dronovi nadleću useve beležeći vizuelne podatke, a visokotehnološka mehanizacija sada može samostalno da žanje useve, bez vozača.

Mnogi samoupravljajući mehanizmi, koje robotičari često nazivaju "rojevi", doneli su preokret u poljoprivrednoj proizvodnji, piše portal Modern farmer.

Sposobnost prepoznavanja bolesti biljaka

Mali i okretni, roboti sa solarnim napajanjem će u svoje vreme biti sposobni da nadgledaju pojedine biljke bez trošenja sredstava ili ostavljanja velikih posledica po životnu sredinu, ističe Magnus Edžrsted s Tehnološkog instituta u Džordžiji, koji trenutno istražuje mehanizme za kontrolu i upravljanje "rojevima".

"Usmeravajući se na cilj, odnosno primenjujući đubrivo isključivo onda kada biljci zaista treba, imaćemo bolje useve i uštedećemo novac", ističe Edžrsted, koji veruje da će "rojeve" ubuduće koristiti stalni baštovani, brinući se o biljkama svakodnevno tokom celog životnog ciklusa. "Rojevi" će biti opremljeni senzorima za prepoznavanje bolesti pojedinih biljaka, snabdeveni vodom i đubrivom u malim rezervoarima, semenom, pa čak će moći i da pomognu u plevljenju.

Jednim klikom do informacija

Stručnjaci su još daleko od saznanja kako će se poljoprivrednici suočiti sa kompaktnom mehanizacijom i, kako kaže Edžrsted, usmeriti je na određenu stranu useva samo jednim klikom na tabletu ili mobilnom uređaju.

Ideja proizvodnje pomoću robota sigurno će biti izazov za poljoprivrednike, međutim Edžrsted naglašava da njihova svrha nije da zamene poljoprivrednike, već da im smanje opterećenja i napore: "Ova tehnologija zamišljena je tako da oslobodi poljoprivrednike, da bi oni mogli da se skoncentrišu na posao i planiranje proizvodnje".


Tagovi

Precizna poljoprivreda Senzori Dronovi Roboti u poljoprivredi Solarno napajanje Poljoprivredna proizvodnja


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!