Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija u poljoprivredi
  • 02.06.2018. 13:30

Roboti trajno rešenje za manjak berača jagoda?

Manjak radne snage je uzgajivače jagoda, ali i drugih poljoprivrednih kultura, na zapadu, primorao na traženje tehnoloških rešenja koja uključuju robote berače useva.

Foto: Wikimedia Commons/Alex Proimes
  • 2.176
  • 87
  • 0

Sezona jagoda ne traje dugo i mnogo zemalja se suočava s nedostatkom radne snage. Zbog toga se razvija nova tehnologija - roboti za branje jagoda. Reč je se o izuzetno sofiticiranoj tehnologiji jer dobro znamo koliko je plod jagode osetljiv - ne trpi jači pritisak, ni ogrebotine. 

Ima li jagoda na sebi samo lisnu kapicu ili i stapku - važan je pokazatelj kvaliteta branja. Prototipi robota na kojima se radi pokušaće upravo to - brati jagodu brže, ali jednako pažljivo kao i ljudi

Ako čovek može na Mesec, može i robot brati jagode

Mehanička berba mekog voća predstavlja ogroman izazov jer plod mora biti dovoljno zreo, ali nakon berbe ne sme biti oštećen. Nedavni razvoj tehnologije vizuelnih senzora, mašinskog učenja i autonomnog pogona sve su bliže cilju, navodi BBC

"Ako možete odvesti čoveka na Mesec, možete napraviti i mašinu za branje jagoda", kaže Tom Koen (Tom Coen), osnivač belgijske kompanije Octinion koja radi na konačnoj fazi ispitivanja branja jagoda pomoću robota, a uz pomoć proizvođača u Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Evropi.

Jagode bere "šapama"

"Danas možemo reći kako već imamo robotsku ruku koja je konkurentna ljudima u smislu cene i brzine", kaže Koen, a robotska ruka koju razvijaju u njegovoj kompaniji postavljena je na samohodna kolica. Ruka pomoću 3D vizuelizacije prilazi jagodama odozdo i bere zrele bobice s dve plastične "šape". Mašina tada okreće voće za 90 stepeni, kako bi ga otkinuo sa stabljike, oponašajući tehniku koju bi koristio čovek. 

"Šapa" ne oštećuje jagodu (Foto: YouTube/Octinion/Screenshoot)

Ovaj prototip bere jednu jagodu u četiri sekunde, a zavisno od sorte, može da prikupi između 70% i 100% zrelih plodova, što je dokaz konkurentnosti običnim beračima. 

Beru i jagode sa stabljikom

Ipak, neki tehnolozi su otišli i dalje. Osnivači startapa Dogtooth jagodu beru zajedno sa centimetar dugom stabljikom što je cenjenije kod trgovaca jer se tako produžava vek trajanja jagoda. Ta robotska ruka, je  takođe, pričvršćena na mobilnu platformu, a jagode odmah pakuje u plastične kutije spremne za police u prodavnicama. Robot koristi računarsku vizuelizaciju da bi identifikovao zrelost voća i razvilo efikasnu strategiju branja. Berući jagode, on ocenjuje veličinu i kvalitet ploda. 

Roboti mogu raditi i noću

Malo je reći da će roboti moći da rade u svako doba dana ili noći. Na primer, berba tokom noćnih sati može da produži rok trajanja jagode. Programeri ističu da njihova motivacija nije da zamene ljude jeftinijim efikasnijim robotoma, istovremeno i zbog toga što više nije lako prestići standarde koje postižu berači. 

S druge strane, poljoprivredni proizvođači naglašavaju da im nedostaje ljudske snage za berbu, pa su roboti itekako potrebni. Primera radi, berač jagoda na Floridi može da zaradi 30 dolara na sat, a u Kaliforniji čak 50 dolara

"Ljudi vole da kažu da ako ih više platite, da će obaviti posao, ali to nije tačno. Znamo da u budućnosti taj rad neće biti dostupan", tvrdi jedan od američkih proizvođača jagoda. 

Roboti ne moraju na godišnji i nemaju bolesnu decu 

Kako objasniti taj trend, filozofsko je pitanje, a u nekoliko bi se crta moglo "opravdati" s dva razloga: visoka cena rada, kao i neumitan razvoj tehnologije. Dakle, u Sjedinjenim Američkim Državama berači za sat vremena branja jagoda dobiju do 50 dolara što je oko 5.064 dinara. Ukoliko oni rade osam sati, tada mogu da zarade 400$  (40.518 dinara), što je, složićete se, prilična svota. Sezona jagoda ne traje dugo, ali s više takvih poslova se može vrlo dobro zaraditi.

Malo je za reći da će roboti moći raditi u svako doba dana ili noći. Na primer, berba tokom noćnih sati može da produši rok trajanja jagode.

S druge strane, sezonski radnici su najčešće nezaštićeni, bez plaćenih naknada za zdravastveno osiguranje, doprinose, bez godišnjeg, bolovanja i svih onih beneficija koje donosi stalan i siguran posao. Istovremeno, poslodavci korišćenjem robota izbegavaju sve te dažbine na koje živ čovek ima i treba da ima pravo. Njihovo je tek da ulože u tehnologiju i servisiranje. Robot mu može raditi i noću, nema bolesnu decu i nema potrebe za godišnjim odmorom. 

Konačno, razvoj tehnologije je nešto što ne možemo izbeći. Razmena informacija, ideja, u svetu koje je u pravom smislu reči postalo "globalno selo" svakodnevno donosi niz novih izuma koji ljudima mogu i trebaju olakšati život. Kamo sreće kada bi umesto nas mnogo toga radili roboti, a mi za to vreme odmaralli, čitali knjige, šetali prirodom, družili se s porodicom i prijateljima, živeli u sreći i blagostanju. Da li ćemo ikada to doživeti? Možda i hoćemo, ako svet preuzmu roboti. 


Tagovi

Tehnologija u poljoprivredi Roboti berači Branje jagoda Dogtooth Octinion Radna snaga Dnevnica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.