Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rode
  • 20.09.2018. 16:15

Rode ugrožavaju mnogi faktori - ako ih vidite povređene, javite se ornitologu

Populacija roda je u Srbiji stabilna, a najveći broj se nalazi u Vojvodini. Međutim, dešava se i da stradaju. Šta da učinite ako vidite povređenu pticu?

Foto: Pixabay / Alexas_Fotos
  • 398
  • 12
  • 0

Populacija roda je u Srbiji stabilna, a najveći broj se nalazi u Vojvodini, gde nalaze hranu i dovoljno mesta za gnezda. Međutim, dešava se i da stradaju. Uzrok je ljudski faktor, a dešava se da se na ove, mnogima omiljene ptice često i  - puca.

"Bele rode se često mogu videti na stubovima za prenos struje, što nije bezbedno i može da dovede do toga da stradaju ili da budu povređene. Faktori koji ugrožavaju rode su mnogobrojni, od isušivanja vlažnih staništa do korišćenja pesticida, a dimnjaci i krovovi starih kuća su primaljiviji za rode od ovih savremenih", kaže Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a prenose Novosti

Rode se smrzavaju na putevima i poljima - ljudi ih unose u kuće

Dodaje da su rode snalažljive i da se lako prilagode urbanim sredinama. One prave velika gnezda, sa prečnikom od jednog metra, pa traže prostore gde je to moguće. Gnezde se na visokim pozicijama, pa se dešava da mladunci ispadnu i budu povređeni.

"Ukoliko ugledate mladunče koje je ispalo iz gnezda, osmotrite okolinu i pokušajte da pronađete gnezdo ili se obratite za stručnu pomoć. Ako pronađete povređenu rodu, najbolje je da kontaktirate ornitologe Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji je nadležan za zaštitu i zbrinjavanje ptica, a povređene ptice kasnije se smeštavaju u Zoo-vrtu Palić. Naravno, možete pozvati i Društvo", objašnjava Jovanovićeva.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Roda Gnezdo Mladunče rode Ornitolog Sandra Jovanović Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.