Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika
  • 11.06.2024. 09:00
  • Pčinjski okrug, Vladičin Han

Ručno rađeni sapuni i melemi koji leče spolja i iznutra

Sapuni iz ove radionice su uvek hrapavi zato što vlasnici prilikom njihove izrade primenjuju vruć postupak sapunifikacije, raznovrsnih su boja, koje su uslovljene sadržajem od kojih ih prave.

Foto: Gordana Nastić
  • 141
  • 109
  • 0

Gde god da se pojavi sa sapunima nepravilnog oblika, ručno rađenim u Sapundžijskoj radionici svoje porodice "Karenjina  A", Marko Anđelković, iz Vladičinog Hana, uvek zaokupira pažnju velikog broja ljudi. Tako je bilo i na nedavno održanom petom Međunarodnom sajmu ukrasnog, začinskog, lekovitog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva u Vranju. Otuda je oko njegovog štanda bilo puno ljudi koji su se pomno raspitivali za njihova svojstva. 

Probni rad sa puno promašaja

Ovaj posao on je počeo da radi sa majkom pre desetak godina kada je odlučila da napusti firmu u kojoj je do tada radila. U početku je to više bio probni, nego ozbiljan rad. Za razliku od drugih sapundžija, on je sa svojom majkom, koja je bila vođa njihovog proizvodnog tima, izabrao da sapune rade kuvanjem na tradicionalan način. Zbog toga su u tom probnom radu imali mnogo promašaja, jer su želeli da naprave sapun koji će zadržati svoj autentičan miris, ali bez dodataka veštačkih ili prehrambenih boja i eteričnih ulja, kako ne bi izazvali alergijske reakcije kod budućih korisnika.

"Na kraju se trud isplatio. Imamo sapun kakav smo želeli od samog početka. On je uvek hrapav, zato što primenjujemo vruć postupak sapunifikacije, raznovrsnih boja, koje su uslovljene sadržajem od kojih ih pravimo", priča Marko i naglašava da u tome leži specifičnost njihove proizvodnje, po kojoj su postali prepoznatljivi na tržištu.

Trud se na kraju isplatio, kaže Marko

Kupci ih prepoznaju i po sapunu "Karenjina A" koji ima umirujući efekat na pritvupalna dejstva kože, povećava regeneraciju tkiva, podstiče brže zarastanje, čisti odumrlo tkivo i smanjuje mogućnost ožiljaka.

Pomaže kod zdravstvenih tegoba

Sve to je dalo takav vetar u leđa ovoj porodici da ponovo uđu u radionicu i tamo za svoje kupce naprave melem u kombinaciji sa hajdučkom travom, pčelinjim voskom, maslinovim uljem i još nekih lekovitih biljaka. Iako su ga pustili u prodaju bez konkretne namene, kupci su sami počeli da im se javljaju da kažu prilikom kojih sve zdravstvenih tegoba im je pomogao. Odmah posle toga svojim kupcima su ponudili i melem sa kantarionovim uljem i organsku pastu za zube, lagano šireći na taj način svoju paletu proizvoda.

Pošto adekvatna oralna higijena u mnogome zavisi od kvaliteta paste za zube oni su, prema njegovim rečima, svojim kupcima preporučili pastu jednostavnog sastava, a vrhunskog kvaliteta.

Sapune rade kuvanjem na tradicionalan način

"Lekovito blato na nežan način bez oštećenja zubne gleđi uklanja dentalni plak i održava normalnu floru usne šupljine. A blato u kombinaciji sa lekovitim biljem potencira njihovo dejstvo i na taj način stvara neku vrstu zaštitnog sloja. I blato i bilje, kao i aktivni ugalj poznati su po svom antivirusnom i antibakterijskom efektu i sposobnosti regeneracije sluzokože", kaže naš sagovornik.

Lekovito bilje beru na Besnoj Kobili

On ističe da lekovito bilje za svoje meleme beru na planini Besna Kobila gde pogotovo ima dosta hajdučke trave, majčine dušice i kantariona koje u velikoj meri upotrebljavaju za svoje meleme. Berbu bilja obično počnu na Svetog Jovana, kada i zvanično počinje biljober i kada kantarion koji je u punom cvetu potapaju u maslinovom ulju.

Svoje proizvode prave u autentičnom ambijentu sela Leskova bara, koje se nalazi na 900 metara nadmorske visine, između Vladičinog Hana i Surdulice. Oni su u njemu kupili plac sa poluurušenom kućom od blata. Uspeli da je renoviraju i u njoj opreme prostoriju za sušenje ubranog lekovitog bilja i smeste radionicu za pravljenje sapuna.

Za svaku boljku u prirodi ima lekovita biljka, ali šta ne znamo?

"Sve što smo u protekle tri godine uradili na toj kući i oko nje, bukvalno smo uradili sami uz pomoć jednog majstora. Uz njegovu pomoć uspeli smo da na njenim postojećim zidovima izgradimo prelepu seosku kuću i zadržimo njen pređašnji izgled", ističe zadovoljno Marko.

Kada su videli šta su od nje napravili odlučili su da odustanu od prvobitnog plana i počnu na tom placu, koji se nalazi uz put, da grade Etno selo "Hajdana". Otuda su u proteklom periodu izgradili još jedan objekat, bazen i zasadili ogroman voćnjak.

"Sada kada smo uspeli da zaokružimo ponudu na našem etno selu planiramo da ovog meseca primimo i prve goste", kaže na kraju naš sagovornik.


Tagovi

Prirodni sapuni Prirodna kozmetika Pravljenje sapuna Marko Anđelković Prirodna pasta za zube Lekovito bilje Prirodni melemi


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.