Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnaživanje mladih preduzetnika u sektoru poljoprivrede
  • 24.05.2018. 08:15

Ruma: Po 200.000 dinara za šest učenika sa najboljim biznis planovima

"Značajan broj učenika je prošao obuku za pisanje projekata i to nam je veoma bitno. Želimo da mladi poljoprivrednici steknu veštine za pisanje biznis planova, kako bi bili konkurentni i mogli da učestvuju u nekim od brojnih konkursa za poljoprivrednike", kažu u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 295
  • 13
  • 0

U Srednjoj poljoprivredno prehrambenoj školi Stevan Petrović Brile u Rumi održana je završna konferencija projekta Fondacije Ana i Vlade Divac pod nazivom "Osnaživanje mladih preduzetnika u sektoru poljoprivrede".

Ideje srednjoškolaca Jovana Keskenovića, Atile Madackog, Dejana Grujičića, Erika Putice, Miloša Bulovića i Pavla Avramovića ocenjene su kao najbolje, a za svaku od njih Fondacija će izdvojiti oko 200.000 dinara za nabavku opreme za razvoj porodične poljoprivredne delatnosti. Učenici su u saradnji sa profesorima i stručnjacima iz Poljoprivredne stručne službe Ruma tokom prethodna tri meseca razvili svoje biznis planove, koji će biti primenjeni u njihovim porodičnim gazdinstvima.

Direktorica SPPŠ Stevan Petrović Brile, Mirjana Božić ne krije zadovoljstvo što je škola u Rumi jedna od dve obrazovne ustanove u Srbiji koja je učestvovala u projektu: "Smatram da će učenici znanje koje su stekli u našoj školi, na pravi način iskoristiti u svojim gazdinstvima i da će postati mladi i uspešni poljoprivredni preduzetnici".

Poljoprivreda ima perspektivu

Projekat podrške mladim preduzetnicima se realizuje u okviru projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, a realizuju ga Opština Ruma i Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu  SPPŠ "Stevan Petrović Brile". Uroš Delić, iz Fondacije Ana i Vlade Divac, naglasio je  da bavljenje poljoprivredom ima perspektivu, a da se sa dobrom idejom i posvećenim radom može napraviti podvig i sa skromnijim sredstvima.

Uroš
Delić:  U Rumi smo odobrili šest projekata, iako smo prvobitno planirali pet

"Značajan broj učenika je prošao obuku za pisanje projekata i to nam je veoma bitno. Želimo da mladi poljoprivrednici steknu veštine za pisanje biznis planova, kako bi bili konkurentni i mogli da učestvuju u nekim od brojnih konkursa za poljoprivrednike. U Rumi smo odobrili šest projekata, iako smo prvobitno planirali pet. Učeničke projekte subvencionišemo u iznosu od oko 200.000 dinara. Oni za taj novac dobijaju opremu, sadnice, domaće životinje tj. sve ono što im je neophodno za početak realizacije projekta. Verujemo da će ovo biti značajan podsticaj i motiv učenicima da vide svoju perspektivu u bavljenju poljoprivredom", poručio je Delić.

Zahvaljujući projektu - polja sa jagodama

Rumski srednjoškolci veoma dobro znaju da uspešne poljoprivrede nema bez praćena novih tehnologija i modernizacije u svakom smislu. Zahvaljujući ovom projektu, učenik Dejan Grujičić iz Grabovaca planira da posadi 57 ari jagoda.

Dejan
Dejan smatra da je za njega u ovom trenutku najbolje da se bavi poljoprivredom

"U dogovoru sa porodicom odlučio sam se da je za mene u ovom trenutku najbolje da se bavim poljoprivredom. Pohađao sam radionice za pisanje biznis plana, imao sam veliku podršku profesora u školi, tako da nije bilo teško napisati dobar projekat. Nisam očekivao da ću proći na konkursu, jer je bilo mnogo dobrih projekata. Ipak, kada sam saznao da je moj projekat odobren, bio sam presrećan. Nadam se da ću uspešno realizovati projekat i da će on biti jedan zamajac u budućem bavljenju poljoprivredom", rekao je Grujičić.

Učenici kojima je odobrena nepovratna pomoć, juče su svojim vršnjacima predstavili svoje projektne ideje i na taj način motivisali i druge đake da nakon završetka školovanja svoju budućnost grade u poljoprivredi.


Tagovi

Stevan Petrović Brile Ruma Mirjana Božić Fondacija Ana i Vlade Divac Osnaživanje mladih preduzetnika Uroš Delić Dejan Grujičić Biznis plan Subvencije


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta