Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Županija Tamiš
  • 22.06.2017. 08:15

Rumuni vraćaju nacionalizovano zemljište

Opština Žitište pozvala je sugrađane koji poseduju zemljište na teritoriji rumunske županije Tamiš da do 30. juna imovinu prijave tamošnjem Odeljenju za privredu u urbanizam. Prema pojedinim podacima potražuje se između 2.500 i 3.000 hektara oranica.

Foto: Vlada Marinkovic / Flickr
  • 1.391
  • 68
  • 0

Odeljenje za privredu i urbanizam, Opštine Žitište, kod Zrenjanina, pozvalo je sugrađane koji poseduju imovinu na teritoriji Rumunije, da je hitno prijave.

Kako prenose Novosti, vlasnici prijave mogu da podnesu do 30. juna u mesnim zajednicama, ili u opštinskoj upravi u Žitištu, dok formular za prijavu mogu da preuzmu sa zvaničnog sajta opštine, a pronaći ćete ga i ispod teksta.

Inicijativa ministarstva i resornog sekretarijata

Prema rečima Ranka Uzelca, iz Opštinske uprave, ovaj poziv se odnosi na građane Srbije, koji poseduju imovinu u Rumuniji, koja im je potpuno ili delimično vraćena i one koji su zahtev podneli, a imovima im nije vraćena. Kako Uzelac kaže, akciju su pokrenuli Ministarstvo finansija i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, a ona se sprovodi da bi se ubrzao proces rešavanja povraćaja nacionalizovanog zemljišta između naše zemlje i Rumunije.

Sukob počeo 1953. godine

Naime, problem je počeo 1953. godine, kada je zbog sukoba sa tadašnjom Jugoslavijom, Rumunija zatvorila granice za državljane Srbije, onemogućivši vlasnicima korišćenje zemlje na svojoj teritoriji. Poljoprivredno zemljište je potom nacionalizovano (1963), da bi najzad Rumunija između 2005. i 2007. godine nakon ulaska u Evropsku uniju, bila primorana da oduzeto zemljište denacionalizuje i vrati vlasnicima.

Potražuje se preko 2.500 ha oranica

Prema procenama advokatskih kancelarija u Zrenjaninu i Novom Sadu, upućenih u ovu problematiku, njih ima nekoliko stotina, a vlasnici tih parcela mahom žive u selima na teritoriji opština Žitište, Sečanj i Nova Crnja. Oni od rumunskih vlasti potražuju 2.500-3.000 hektara oranica, koje se nalaze u opštinama Otelek, Ujvar i Fenj na teritoriji županije Timiš.

Foto: Vlada Marinkovic / Flickr


Dokumenti


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Žitište Zemlja Opština Rumunija Ranko Uzelac Žitište Sečanj Nova Crnja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)