Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralne zajednice
  • 12.02.2023. 15:00

Ruralna opservatorija: Obilje informacija o seoskim područjima u zemljama EU

Na njoj su dostupni podaci kao što su gustina naseljenosti, prosečna udaljenost do zdravstvenih ustanova ili brzina širokopojasnog interneta u bilo kojem selu, opštini ili regiji u EU.

Foto: Depositphotos/Hackman
  • 77
  • 57
  • 0

Evropska komisija je postavila novu Ruralnu opservatoriju koja korisnicima pruža obilje informacija o bilo kojem ruralnom području u zemljama Evropske unije.

Na njoj su dostupni podaci kao što su gustina naseljenosti, prosečna udaljenost do zdravstvenih ustanova ili brzina širokopojasnog interneta u bilo kojem selu, opštini ili regiji u EU.

Platforma takođe omogućava poređenje različitih teritorija kako bi se pokazale višestruke dimenzije i njihova raznolikost.

Koristiće se za informisanje kod donošenja politika koje se odnose na ruralna područja, procenu uticaja EU inicijativa, praćenje napretka ruralnog akcionog plana EU i Ruralnog pakta, navodi se na stranicama.

Podaci su organizovani u različitim kategorijama i redovno će se ažurirati. "Ruralni fokus" omogućuje poređenje s urbanim ili srednje-urbanim područjima, a pritom se koriste razni indikatori kao što su demografija i migracije, ekonomski razvoj, tržište rada, turizam, obrazovanje, infrastruktura i pristupačnost, socijalna inkluzija, životna sredina i klima, zdravlje.

U oblasti "Trendovi" korisnicima će biti omogućeno da vizualizuju na mapi ove indikatore i uporede regione, podregije i opštine. Prikazivaće se i budući planovi kada je to moguće.

Oblast "Moje mesto" daje detaljan pregled svake opštine, a prikazani su stanovništvo, njegova gustina i evolucija, raspored korišćenja zemljišta, BDP, brzina širokopojasnog interneta, broj soba i smeštajni kapacitet, prosečna udaljenosti do škola, zdravstvenih ustanova, železničkih stanica i bioskopa.

Kako izgleda Ruralna opservatorija, pogledajte putem ovoga linka

Svake godine će se obavljati nekoliko istraživačkih radova o različitim aspektima ruralnog života. Redovno će se ažurirati novim indikatorima i vizualizacijom podataka. 


Tagovi

Evropska komisija Ruralna opservatorija Podaci o ruralnim zajednicama Ruralni pakt Evropsko selo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.