Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni embargo
  • 07.08.2015. 08:30

Rusi spaljuju hranu sa zapada!

Plan ruske vlade koji se tiče masovnog uništenja ilegalno uvezene hrane sa zapada izazvao je revolt kod dela stanovništva u zemlji. Čak i neki od bliskih saradnika Kremlja šokirani su idejom "krematorijuma hrane"!

  • 153
  • 6
  • 0

Širom Rusije je danas, na godišnjicu uvođenja kontrasankcija zapadnim zemljama, počelo uništavanje prehrambenih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, a koji su u zemlju stigli na nelegalan način. Na osnovu ukaza predsednika Vladimira Putina od 29. jula, naloženo je da se roba na koju je uveden prehrambeni embargo likvidira, preneo je Tas.

Federalna carinska služba Rusije je u sredu utvrdila postupak za uništavanje proizvoda zabranjenih za uvoz, iz niza zemalja. Ti proizvodi podležu neposrednom oduzimanju i uništavanju, rečeno je Tasu u carinskoj službi.

Kako je ranije rečeno u Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor), biljni proizvodi će biti bačeni na deponiju, a uništavanje mesnih i mlečnih proizvoda će se obaviti spaljivanjem, jer su to proizvodi visokog biološkog rizika. Manje partije će se uništavati na granici, a u slučaju oduzimanja velikih količina Roseljhoznadzor će donositi rešenja za svaki pojedinačni slučaj. Proizvodi će se uništavati u spalionicama za uništavanje životinjskog otpada, a razmatraće se i neke druge opcije.

Uništavanje tona sira i kontejnera švercovanog mesa

U Belgorodu na jugozapadu Rusije počelo je uništavanje 10 tona sira, u Orenburgu će biti uništeno 20 tona sira, a u Sankt Peterburgu isto toliko sira i 17 kontejnera švercovanog mesa. U Smolensku je planirano uništavanje 40 tona paradajza i 73 tone bresaka i nektarina iz Evropske unije, uvezenih pomoću falsifikovanih turskih sertifikata. Pored ostalog, u Moskovskom regionu će biti uništena nelegalno uvezena svinjetina iz Poljske, kao i 28 tona poljskih jabuka i paradajza, prenose ruski mediji.

Krematorijum hrane

Kako izveštava Rojters, plan ruske vlade koji se tiče masovnog uništenja ilegalno uvezene hrane sa zapada izazvao je revolt kod dela stanovništva u zemlji. Čak i neki od bliskih saradnika Kremlja šokirani su idejom "krematorijuma hrane", a sveštenik Ruske pravoslavne crkve Aleksej Uminski kritikovao je kampanju kao "suludu" i "bogohulnu", navodi britanska agencija. Ruska televizija prikazala je, prema istom izvoru, "planinu" ilegalno uvezenog evropskog sira preko kog je prešao buldožer, a postoje i snimci bacanja kutija evropske slanine u peć za spaljivanje i pre zvaničnog pokretanja kampanje.

Mnogi Rusi sada potpisuju peticiji na sajtu Change.org sa apelom predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da poništi odluku i da se ilegalno uvezena hrana podeli onima kojima je najpotrebnija. Nema preciznih podataka koliko je hrane uspelo da zaobiđe embargo, ali izgleda da su znatne količine ilegalno ušle u Rusiju različitim rutama, uključujući Bjelorusiju.

Prehrambeni embargo

Prehrambeni embargo uveden je 6. avgusta 2014. godine ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina kao uzvratne mere na sankcije koje je zapada uveo Rusiji zbog situcije u Ukrajini i kao podršku domaćoj proizvodnji. Rusija je ograničila uvoz iz SAD, EU, Australije Kanade i Norveške govedine, piletine, svinjetine, mlečnih proizvoda, žive, ohlađene i zamrznute ribe i morskih plodova, voća i povrća.

Šef države je 24. juna ove godine potpisao ukaz o produžetku prehrambenog embarga do 5. avgusta 2016. godine.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Uništavanje prehrambenih proizvoda Spaljivanje hrane Vladimir Putin Prehrambeni embargo Roseljhoznadzor Krematorijum hrane

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.