Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 01.10.2017. 15:15

Rusi sumnjaju na reeksport?

Srbija do sutra mora da dostavi Rusiji tačne površine pod zasadima voća i povrća, koji se najviše izvoze u tu zemlju. Da li Rusi sumnjaju na reeksport?

Foto: Werni / Pixabay
  • 1.157
  • 56
  • 0

Izvoz na rusko tržište iz Srbije meri se sa 450 miliona dolara. To je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine. Naša zemlja to pravda povećanim površina pod voćem i povrćem, ali Rusi su sumnjičavi.

Redovna kontrola

Dok ministar poljoprivrede Branislav Nedimović smatra redovnom kontrolom zahtev Rusa da do 2. oktobra dostavi tačne površine pod zasadima voća i povrća, koji se najviše izvoze u tu zemlju, pojavila se i vest da Rusi sumnjaju na reeksport - da se umesto srpske robe na tom tržištu nalazi i ona iz EU, koja ne može da se izvozi u Rusiju, ali sa srpskom deklaracijom.

"Svaka pošiljka se detaljno pregleda, a nakon toga ljudi iz Poljoprivrednih stručnih službi, koji su ovlašćeni od strane Ministarstva poljoprivrede, izdaju fitosertifikat koji prati pošiljku bilja. Za Rusku Federaciju imamo dodatni mehanizam - svaki fitosertifikat se najavljuje", objašnjava za RTS Nebojša Milosavljević iz Ministarstva poljoprivrede.

Neće biti ozbiljnih problema

U Privrednoj komori Srbije smatraju da je normalno da se dese problemi, kada je u pitanju tolika razmena, ali i da oni variraju.

"Sigurno je da ti problemi nisu toliko veliki da bi izazvali ozbiljnije probleme i ozbiljnije potrese u saradnji koja je dobra i kvalitetna", kaže Veljko Jovanović.

Foto: Werni / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Srbija Rusija Veljko Jovanović Branislav Nedimović Voće Povrće Reksport Kontrola


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao