Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska poljoprivreda
  • 05.04.2018. 20:30

Rusi ulažu u opremu i znanje kako bi bili samodovoljni

Hitnost za povratak domaće poljoprivrede povećan je nakon što je Putin zabranio uvoz određene hrane u 2014. godini. Sada ulažu u opremu i znanje, jer žele da budu samodovoljni.

Foto: Pixabay/Oldiefan
  • 349
  • 16
  • 0

Rusija je najveći uvoznik jabuka na svetu, jer se lokalne sorte kvare brže nego one uzgojene u Evropi ili Kini. Osim toga, kupci često preferiraju ukus uvezenog voća. Međutim, od 2014. godine, ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da odvikne sunarodnike od inostrane hrane. Ipak, treba imati na umu da su, na primer, jabuke koje rastu u Krasnodarskom regionu u blizini Crnog mora, uglavnom došle iz Italije.

Kada je kompanija AFG National Group nastojala da poveća isporuku u 2015. godini, umesto da koristi domaće useve, isporučila je 143.000 stabala iz polja udaljenih 3.000 kilometara. Tako će voćnjaci u blizini Kavkaza ove godine dati oko 8.000 tona gala, crvenog delišea i greni smita, navodi Bloomberg.com

Sve više ulažu u opremu i znanje

Rusija sve više ulaže u opremu i znanje, kako bi proširila poljoprivrednu proizvodnju. "Količina uvezene opreme je velika. Skupo je, ali pouzdano. Postoje neke domaće zamene, ali one nisu tako efikasne", rekao je Andrej Golohvastov (Андрей Голохвастов), generalni direktor firme Agriconsalt.

Hitnost za povratak domaće poljoprivrede povećan je nakon što je Putin zabranio uvoz određene hrane u 2014. godini, što je bila odmazda za sankcije koje su nametnute od strane Evropske unije i SAD-a zbog ruskih napada na Krim. Istovremeno, ruska Vlada je krenula prema subvencionisanju investicija, čak i kada slabija rublja uvoz čini sve skupljim. 

Žele da budu samodovoljni

Putin je rekao poljoprivrednicima na forumu u Krasnodaru da su dodatna ulaganja potrebna, kako bi Rusija bila više sama sebi dovoljna. Osim što uvozi jabuke više nego bilo koja druga zemlja, Rusija je i treći najveći kupac uvoznog paradajza i drugi najveći uvoznik sira

Kupovina inostrane opreme znači i rast poslovanja za evropske firme, uključujući DeLaval S.R.O. u Švedskoj; GEA Group AG i Big Dutchman International GmbH u Nemačkoj i holandske proizvođače staklenika Certhon i Kubo Group.

Uz pomoć inostrane tehnologije, domaća proizvodnja jabuka porasla je oko 8% prošle godine, dok je berba stakleničkog paradajza porasla za 11%, prema podacima moskovskog Nacionalnog udruženja voćara i povrtara. Čak i uz takve rezultate, Rusija je svejedno kupila oko polovine jabuka iz inostranstva i 60% stakleničkog paradajza.

Ulažu i u stočarstvo

Osim opreme, tu je ulaganje i u stočarstvo. TH Group, proizvođač mlečnih proizvoda sa sedištem u Vijetnamu, planira da uloži 2,7 milijarde dolara na projekte u Rusiji. Slično tome, francuski proizvođač jogurta Danone dovezao je prošle godine 5.000 krava iz Holandije i Nemačke na farmu u Sibiru, kako bi se osigurala snabdevenost mlekom.

Pojedini uzgajivači razmatraju i dugoročniji pristup. Neki uzgajivači povrća kupuju seme paradajza i krastavca u inostranstvu. Domaće firme, uključujući Ros Agro Plc, nastoje da razviju semensku industriju, koja će moći da se takmiči sa kompanijama kao što je Monsanto. "Bez sopstvenog semenskog materijala Rusije, sva ta ulaganja su u velikoj opasnosti", rekao je Sergej Korolev (Серегей Королёв), predsednik Nacionalnog saveza proizvođača voća i povrća. 


Tagovi

Rusija Uvoz jabuka Samodovoljnost Vladimir Putin Odmazda Sankcije Ulaganje u opremu Andrey Golokhvastov Sergej Korolev


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u