Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost mesa
  • 04.08.2015. 17:00

Rusija - otkrivena DNK konja u svinjskom mesu

Trgovinski lanac je produžavao rok trajanja ohlađenog sirovog mesa u procesu njegovog čuvanja, prerade i plasmana i nepravilno deklarisao proizvode

  • 77
  • 2
  • 0

Ruska državna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor) objavila je nove rezultate provere proizvoda uzetih iz trgovinskog lanca Ašan, koji su pokazali da su u svinjskom mlevenom mesu prilikom analize pronađeni strani DNK, konkretno DNK konja.

Kako je saopštio Roseljhoznadzor, molekularno genetska analiza svinjskog mlevenog mesa koji su radnici te ustanove uzeli iz trgovinske mreže Ašan, pokazala je da, pored DNK svinje, postoji i DNK konja, pileta i krupne rogate stoke.

Po završetku provere Roseljhoznadzor će pripremiti kompletan paket dokumenata (utvrđenih prekršaja), rekao je agenciji Tas pomoćnik direktora službe, Aleksej Aleksejenko. Prema njegovim rečima, služba ne namerava da obavi inspekcije u drugim maloprodajnim lancima.

Produžavan rok trajanja

Krajem jula Roseljhoznadzor je saopštio da je prilikom provera lanca Ašan uočio kršenje pravila, javio je ranije Tas. Konkretno, po mišljenju te službe, trgovinski lanac je produžavao rok trajanja ohlađenog sirovog mesa u procesu njegovog čuvanja, prerade i plasmana, i nepravilno je deklarisao proizvode.

Roseljhoznadzor je povukao te proizvode (246,3 kilograma), a Ruski centar za kvalitet i standardizaciju medicinskih sredstava i hrane pokrenuo je istragu. Pored toga, ranije je objavljeno da je u jednom od hipermarketa Ašan za pripremu pice korišćena kobasica kojoj je istekao rok trajanja.

Nova pravila bezbednosti mesa

Direktor za komunikacije Ašana, Marija Kurnosova, objasnila je Tasu da je do pojave nepoštovanja roka trajanja došlo zbog toga što neki dostavljači nisu imali dovoljno vremena da pređu na nova pravila o bezbednosti mesa i mesnih proizvoda. Kobasica kojoj je istekao rok upotrebe nalazila se u frižideru i bila je namenjena za otpis, rekla je Kurnosova.

Ranije je pomoćnik direktora Roseljhoznadzora Aleksejenko rekao Tasu da su kontrole u Ašanu sprovedene po nalogu potpredsednika vlade Rusije Arkadija Dvorkoviča, zbog žalbi potrošača na sumnjivu svežinu proizvoda.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Roseljhoznadzor Ašan Aleksej Aleksejenko Deklarisanje proizvoda Genetska analiza Bezbednost mesa Arkadije Dvorkovič