Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz đubriva
  • 31.03.2022. 13:00

Rusija produžila zabranu izvoza amonijum nitrata - povećala kvote za dve vrste đubriva

Zabrana izvoza produžena je za još mesec dana i ne odnosi se na Južnu Osetiju, Abhaziju, Donjeck i NR Lugansk.

Foto: Depositphotos/pavlo.baliukh
  • 326
  • 20
  • 0

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je dekret kojim se produljuje zabrana izvoza amonijum nitrata do 1. maja ove godine.

Ali, kako piše fertilizerdaily, ova odluka neće uticati na izvoz te vrste đubriva u Južnu Osetiju (nezavisna republika koja se nalazi unutar međunarodno priznate Gruzije), Abhaziju (država na Kavkazu koja je proglasila svoju nezavisnost od Gruzije), Donjeck i Narodnu Republiku Lugansk (ukrajinske oblasti).

Ranije, 1. februara ove godine, Rusija je ograničila isporuku amonijum nitrata na svetsko tržište do 1. aprila. Ali, poljoprivrednici su tražili od Vlade da ograničenje izvoza produže do 1. juna jer imaju problema u nabavi mineralnih đubriva. Čak se boje špekulacija i toga da proizvođači čuvaju svoju robu za profitabilniju prodaju u inostranstvu nakon isteka zabrane. 

"Produženje zabrane izvoza ovog đubriva pomoći će da se u potpunosti zadovolje potrebe ruskih poljoprivrednika", navodi se u saopštenju Vlade.

Ali, već danas stiže vest i da ta zemlja planira da poveća izvozne kvote za azotna i složena đubriva, prenosi reuters. Kvote će biti povećane za 231.000 tona za azotna đubriva kao i 466.000 tona za složena đubriva, navodi se u saopštenju ministarstva privrede. Mera će pomoći povećanju izvoza ovih proizvoda i istovremeno osigurati dovoljnu količinu hranljivih materija za useve za domaće poljoprivrednike, dodaje se.


Tagovi

Mihail Mišustin Zabrana izvoza Rusija Izvoz đubriva Amonijum nitrat Tržište đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.