• Izvoz žitarica
  • 31.03.2020. 15:00

Rusija smanjuje kvote na izvoz žitarica?

Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice, a uglavnom je izvozi na Bliski Istok, Afriku i Aziju. U razdoblju od jula do decembra 2019. izvezla je 25,2 miliona tona pšenice, raži, ječma i kukuruza.

Foto: JumpStory
  • 91
  • 5
  • 0

Rusko ministarstvo odlučilo je da smanji izvoznu kvotu žitarica za razdoblje od aprila do juna 2020. godine. U tim mesecima moći će da se izveze ukupno sedam miliona tona, izveštava Devdiscourse.

Ako je odobri vlada, ova bi mera obuhvatila glavne vrste žitarica kao što su pšenica, raž, ječam i kukuruz. Iz ministarstva navode kako bi tako osigurali stabilnost domaćeg tržišta hrane za vreme pandemije.

Najveći izvoznik pšenice na svetu

Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice, a uglavnom je izvozi na Bliski Istok, Afriku i Aziju. U razdoblju od jula do decembra 2019. izvezla je 25,2 miliona tona pšenice, raži, ječma i kukuruza.

Između 1. januara i 26. marta taj je izvoz iznosio 7,2 miliona tona. Do kraja godine, kako tvrde iz ministarstva, rod žitarica, ako ga ne uništi trenutno stanje treba da iznosi 118 miliona tona, a izvoz u marketinškoj sezoni 2019/2020. dosegne 45 miliona tona.

Rusija izvezla duplo više pšenice nego prošle sezone

Proizvodnja pšenice poslednjih je godina porasla u Rusiji usled većih investicija u poljoprivrednu proizvodnju čime žele da anuliraju negativan efekt sankcija sa zapada, uvedenih 2014. nakon aneksije ukrajinskog Krima.

U 2018. godini izvezla je pšenice više nego bilo koja zemlja ikad i to u količini od 36,6 miliona tona, a iz ministarstva procenjuju kako će se proizvodnja  do 2035. godine povećati na 150,3 miliona tona.


Tagovi

Žitarice Rusija Izvoz Kvote Proizvodnja Izvoz žitarica Uzgoj pšenice


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.