Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 09.10.2018. 16:15

Rusija izvezla duplo više pšenice nego prošle sezone

Rusija je u prvih osam meseci 2018. godine izvezla gotovo dvostruko više pšenice nego u istom periodu lane. S druge strane, porastao je i uvoz hlebnog zrna u Rusiju i to za oko 24%. Od ostalih vesti sa tržišta žitarica i uljarica treba reći da je Egipat na tenderu kupio dodatne količine ruske pšenice, da su EU i Turska ostali najveći uvoznici ruskog suncokreta, te da je tržište uljane repice u Ukrajini započelo novu rekordnu sezonu.

Foto: Flickr / Robert Ashworth
  • 297
  • 13
  • 0

Rusija je u prvih 8 meseci 2018. godine izvezla gotovo dvostruko više pšenice nego u istom periodu lane. Prema podacima ruske carinske agencije izvoz pšenice u periodu od januara do avgusta porastao je za 170%, pri čemu je ostvaren prihod od 5,13 milijardi dolara. Samo u avgustu Rusija je prodala gotovo 22% više pšenice nego u istom mesecu 2017.  Izvoz biljnih ulja u tom periodu opao je za 1,4%, u ukupnom iznosu od 1,4 miliona tona, dok je prihod smanjen za 0,7% na 1,11 milijardi dolara.

Uvoz pšenice u Rusiju porastao je za oko 24% tokom prvih osam meseci na 217.900 tona, a procenjen je na 34,5 miliona dolara. Uvoz ječma pao je gotovo 12 puta na 12,4 tona, dok je uvoz kukuruza smanjen za 13,8% na 13.700 tona. Rusija je prosle godine izvozila ukupno 44 miliona tona žitarica, dok je uvoz od jula 2017. do jula 2018. godine iznosio 52,42 miliona tona. Rusko Ministarstvo poljoprivrede očekuje da ovosezonski izvoz žitarica dostigne 37 miliona tona.

Egipat na tenderu kupio rusku pšenicu

Egipat je do 18. septembra kupio 180 hiljada tona ruske mlinske pšenice, po prosečnoj ceni od 253,24 dolara po metričkoj toni, a pšenica bi trebala da bude isporučena do 10. decembra 2018. godine. Kako izveštava UkrAgroConsult, cena ruske pšenice je na prethodnom tenderu iznosila 244,32 $/t, a tom prilikom je Egipat od Rusije i Ukrajine kupio 475.000 tona mlinske pšenice koja će biti isporučena od 1. do 10. novembra i od 11. do 20. novembra 2018. godine.

EU i Turska uvezle su više od 90% ruskog suncokreta

Rusija je u julu sezone 2018. izvezla 32,2 hiljade tona suncokreta. To je gotovo 40% manje nego u junu, ali 32% više nego u julu 2017. godine. Izvoz ovosezonskog suncokreta je u periodu od septembra do jula opao za 6% u odnosu na prošlu godinu, na 1,057 megatona što je na najniži nivo od sezone 2011/12. Kako izveštava UkrAgroConsult, ključni uvoznici ruskog suncokreta, EU i Turska, koji čine 92% ukupnog izvoza, smanjili su kupovinu u sezoni 2017/18. Međutim, one su istovremeno i dalje glavne izvozne destinacije jer apsorbuju 50% i 42% ruskog suncokreta.

Ukrajina: Tržište uljane repice započelo rekordnu sezonu

Proizvodnja uljane repice u Ukrajini je u avgustu 2018. godine iznosila 63,8 hiljada tona, što predstavlja rast od 45,3% u odnosu na jul i dvostruko veći rast nego u avgustu 2017. godine. Kao što je i očekivano, prva dva meseca nove sezone (2018/19) imala su oštar rast uljane repice u Ukrajini. Prema prognozama UkrAgroConsulta, sezona 2018/19 donosi proizvodnju uljane repice na novi nivo. Kao podsetnik, izvozno tržište uljane repice bilo je prilično aktivno tokom prva dva meseca nove sezone 2018/19, sa novim rekordom u pošiljkama uljane repice iz Ukrajine. UkrAgroConsult je siguran da će taj trend biti nastavljen. Rani početak berbe, kao i bogata ponuda semena opeke rezultirali su povećanjem izvoza i prerade.

Bugarska: Prinos suncokreta za 13% veći nego lane

Domaće cene uljane repice bile su stabilne već drugu sedmicu za redom zbog usporavanja aktivnosti nabavke. Izvršenje prethodno potpisanih ugovora se nastavlja, a kako prenosi UkrAgroConsult. Cena uljane repice zatvorila je nedelju trgovanja nepromenjena sa 404 dolara po toni, što je pad od 5 $/t pod uticajem valutnog faktora. S druge strane cene na tržištu suncokreta i dalje padaju, a kao i ranije, glavni faktor za to je napredovanje žetve. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Bugarske, do 20. septembra suncokret je požnjeven sa 597,6 hiljada hektara, dok je istovremeno ukupno požnjeveno 1,548 miliona tona uljarica i ostvaren prosečan prinos od 2,58 tona po hektaru.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Rusija Žitarice Ukrajina Bugarska Pšenica Ječam Suncokret Uljana repica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.