Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Rusije
  • 22.08.2015. 08:00

Rusija ulaže u razvoj stočarstva!

Ruska poljoprivreda jača! Cilj je podsticanje razvoja agrara, naročito stočarstva da bi bila smanjena zavisnost od uvoza iz Evropske unije.

Foto: depositphotos.com, simazoran
  • 268
  • 12
  • 0

Federalna poreska služba Rusije objavila je podatke prema kojima je u prvom tromesečju 2015. godine broj samostalnih poljoprivrednih preduzetnika narastao na 4.670 sa 3.000, koliko je iznosio 2014. godine - navodi Russia Beyond the Headlines. Porast broja preduzetnika u poljoprivredi odraz je povećane pažnje koju je službena Moskva posvetila tom sektoru ekonomije.

U Kremlju su se opredelili za tu strategiju nakon što su uveli embargo na uvoz određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja EU kao odgovor na sankcije koje su iste države uvele, odnosno podržale zbog krize u Ukrajini. Rusija je zatvorila svoje tržište zemljama Evropske unije, Australiji, Kanadi, Norveškoj, Sjedinjenim Američkim Državama, a odnedavno i Albaniji, Crnoj Gori, Islandu i Lihtenštajnu do 5. avgusta 2016. godine.

Početnik u poljoprivredi

Rusija želi da smanji zavisnost od hrane iz zemalja koje su u vezi s evroatlantskim integracijama. Još pre 3 godine raspisan je konkurs Početnik u poljoprivredi, koji sada počinje da daje rezultate. Budžet za poljoprivredu se ne smanjuje uprkos turbulencijama na deviznom tržištu naftnih derivata i zlata.

Budžet za razvoj stočarstva raste

Putin stočarima daje 11,2 milijarde evra!

Prosečni podsticaji za poljoprivrednike iznose 21.400 evra. Od ukupnog broja zainteresovanih 60% njih su vlasnici stočnih farmi, a 40% uzgajivači biljnih kultura. Putin želi da do 2020. godine smanji uvoz mesa za dve trećine, a ostatak će se uvoziti iz Brazila s kojim jačaju partnerski odnosi. Zbog toga će u razvoj stočarstva biti uloženo dodatnih 3,8 milijardi evra, uz već najavljenih 7,4 milijarde evra.

Značajna podrška agroindustriji

10 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Rusiji je zapušteno zbog neravnopravne ekonomske borbe.

Rusija se vraća korišćenju dostupnih resursa. Nakon raspada SSSR-a, 10 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta je zapušteno. Dok je u toj zemlji divljao nekontrolisani kapitalizam, tamošnji poljoprivrednici su propadali u surovoj borbi na slobodnom tržištu. Dok su oni bili prepušteni zakonima slobodne ekonomije, konkurenti su im bili poljoprivrednici sa zapada koje su izdašno subvencionisale njihove države.

Odraz te neravnopravne ekonomske borbe je milion zapuštenih hektara, koje Moskva sada želi ponovo da stavi u funkciju. Rusko Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da će za podršku agroindustriji, u narednih 5 godina, izdvojiti gotovo 71,3 milijarde evra, da bi to bilo ostvareno.

Srbija povećala izvoz u Rusiju

Izvoz iz Srbije u Rusiju porastao za 66 %!

Srbija spada u red zemalja koje su profitirale u celoj priči u vezi s uvođenjem embarga. Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije za Rusiju porastao je za 66% u maju 2015. godine u odnosu na isti mesec prošle godine. Najveću stopu rasta izvoza zabeležili su Pakistanci, za čak 1.405%.

Foto: depositphotos.com, simazoran


Tagovi

Podsticaji Mandarine Izvoz Moskva Rusija Embargo Jabuke Srbija Stočari SAD Kanada Crna Gora Ukrajina Island Norveška Australija Putin Preduzetnici Albanija Lichtenstein Početnik u poljoprivredi Slobodna ekonomija


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina. Prati aktuelna dešavanja u poljoprivredi, a najviše ga interesuju teme vezane za pčelarstvo, ribarstvo i maslinarstvo.