• Izvoz voća
  • 16.08.2019. 13:00

Rusija upozorila da bi mogla da obustavi uvoz srpskog voća

Rusija bi mogla da uvede privremena ograničenja na uvoz koštičavog voća iz Srbije u slučaju da se nastavi izvoz zaraženih voćki, saopštio je Nadzorni poljoprivredni organ Rusije.

Foto: Bigstockphoto/Yastremska
  • 247
  • 12
  • 0

Nedavno je u telefonskom razgovoru s direktorom Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojšom Milosavljevićem, ruski nadzorni organ preneo zabrinutost zbog pojave zaraze voća u 12 partija breskvi, nektarina i šljiva, koje su u julu izvezene u Rusiju.

U saopštenju je navedeno da je ruski resor tokom razgovora saopštio da ostavlja pravo da uvede privremena ograničenja na uvoz koštičavog voća iz Srbije u slučaju da se nastavi isporuka zaraženog voća u Rusiju.

U čemu je problem sa izvozom srpskog voća u Rusiju?

Do sada isključena četiri izvoznika i 200 proizvođača voća

Milosavljević je rekao da će njegov resor istražiti sve slučajeve isporuka zaraženih proizvoda, kao i da su u ovom trenutku u okviru programa zaštite bezbednosti proizvoda prilikom izvoza u Rusiju sa spiska ovlašćenih za trgovinske odnose isključena četiri izvoznika i 200 proizvođača voća, prenosi Sputnjik. 

Ruski poljoprivredni nadzorni organ je u avgustu prošle godine obustavio isporuke svih koštičavih kultura iz Srbije zbog slučajeva zaraze. Ograničenja su ukinuta u maju ove godine.


Izvori

Sputnik


Tagovi

Izvoz voća Rusija Srbija Kvalitet voća Nebojša Milosavljević Zabrana


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.