Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcina
  • 05.05.2021. 07:30

Ruska vakcina: 17.000 doza protiv COVID-a za životinje spremna za isporuku

Zahtev za registraciju u inostranstvu, posebno u Evropskoj uniji je u pripremi nakon čijeg će se odobrenja vakcina moći koristiti.

Foto: Depositphotos/Vrabelpeter1
  • 82
  • 20
  • 0

Rusija je proizvela prvu globalnu seriju od 17.000 doza vakcine protiv virusa COVID-19 za životinje, objavila je ruska uprava za bezbednosne kontrole u poljoprivredi Rosselkhoznadzor. Ova država registrovala ga je pod nazivom Carnivac-Cov u martu nakon što su testovi pokazali da stvara antitela protiv ove bolesti kod nerčeva, zečeva, pasa, mačaka, lisica i ostalih životinja. Tada je objavljeno da njihov imunitet traje šest meseci nakon vakcinisanja.

Plan je da se prva serija isporuči u nekoliko regija Rusije. Rosselkhoznadzor navodi i da su interes za kupovinu iskazale kompanije iz Nemačke, Grčke, Poljske, Austrije, Kazahstana, Tadžikistana, Malezije, Tajlanda, Južne Koreje, Libana, Irana i Argentine, piše reuters

Do njegovog razvoja došlo je jer je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila zabrinutost zbog rizika prenosa virusa između ljudi i životinja. Ova je služba u svom saopštenju navela da će vakcina moći da zaštiti ranjive vrste i spreči mutacije.

Rusija počela sa testiranjem COVID vakcine za domaće životinje

"Oko 20 organizacija spremno je da pregovara o registraciji i snabdevanju vakcinom u svojim zemljama. Zahtev za registraciju u inostranstvu, posebno u Evropskoj uniji je u pripremi nakon čijeg će se odobrenja moći koristiti", zaključuje se saopštenju.

Treba napomenuti kako su već ranije vlasnici farmi životinja uzgajanih radi krzna planirali da kupe vakcinu, zajedno sa kompanijama u Grčkoj, Poljskoj i Austriji. Ta industrija u Rusiji čini oko tri odsto globalnog tržišta, što je ipak deset puta manje u odnosu na sovjetsko doba. 


Tagovi

Rusija Covid-19 Vakcina Životinje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.