Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 26.12.2020. 18:00

Ruske masline se mogu koristiti u borbi protiv bakterijskih bolesti na bilju?

THC alkaloid je jedinjenje koji se može izvući iz ruskih maslina i pogodan je za zaštitu nekih biljnih vrsta od bakterijskih bolest, otkrili su naučnici ASC-a.

Foto: Wikimedia commons/Dinnye
  • 357
  • 13
  • 0

Američki istraživači u saradnji sa kolegama iz Kine otkrili su da određena stabla ruske masline (Elaeagnus angustifolia L) sadrže materije koja se može efikasno koristiti za suzbijanje bakterijskih boelsti koje uzrokuju ogromnu štetu na voćkama i drugim biljkama, piše eurekalert.

Iz masline izvukli THC

Do sada je na tržištu dostupno malo efikasnih sredstava ili alata za kontrolu bakterijskih bolesti. Međutm, novo otkriće Američkog hemijskog društva (ASC) koji su modifikovali prirodne biljne alkaloide u nova jedinjena, mogli bi da suzbiju bakterije odgovorne za bolesti na pirinču i citrusima.

THC alkaloid je jedinjenje koje se može izvući iz maslina i pogodan je za zaštitu. Poznato je da deluje antikancerogeno, antiinflamatorno, protivgljivično, antioksidativno i antivirusno, a može se naći i u drugim biljkama, ali u manjim količinama.

Na osnovu takvih svojstava naučnici su uočili njegovu potencijalnu upotrebu zaštiti bilja. Dodali su i različite hemijske grupe kako bi stvorili niz novih jedinjenja, od kojih su dva efikasno uništila čak tri soja bakterija na biljkama.

Testirano na pirinču, kiviju i citrusima

Tim je testirao dva jedinjenja na grančicama i lišću biljaka pirinča, kivija i citrusa te otkrio da novi alkaloidi mogu da spreče i leče infekcije. Utvrdili su da su jedinjenja delovala tako što su povećavavali nivo reaktivnih vrsta kiseonika u bakterijama, zbog čega su njihove ćelije umirale.

Inače, ruska maslina se kod nas još naziva i dafina ili uskolisna zlolesina. Može da naraste od pet do sedam metara visine, a plodovi su joj ovalne narandžastocrvene koštunice. Veličine su oko jednog centimetra, a sazrevaju u avgustu i septembru. Najčešće se sadi kao ukrasna, a cenjena je i kao medonosna biljka. Korisna je i zbog toga što u zemljištu fiksira azot.


Tagovi

Ruska maslina Istraživanje Bakterijske bolesti THC


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D