Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica đubriva
  • 19.09.2022. 15:00

Ruski amonijak u zamenu za ratne zarobljenike: Zelenski ima uslov za isporuku đubriva

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski ima samo jedan uslov za isporuku amonijaka iz Rusije preko ukrajinskih teritorija. Njegovu ideju Kremlj je odmah odbacio.

Foto: Depositphotos/vitalii.kyrychuk
  • 258
  • 89
  • 0

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je da će podržati ideju ponovnog pokretanja izvoza ruskog amonijaka kroz Ukrajinu samo ako Moskva izruči ratne zarobljenike. Ovu ideju Kremlj brzo odbacio.

Ponuda UN-u

Dakle, Ujedinjene nacije predložile su da se amonijak, u vlasništvu ruskog proizvođača "Uralchema" dovede gasovodom do rusko-ukrajinske granice, a kako bi se ublažio globalni nedostatak. Tamo bi ga preuzeo američki "Trammo" te preusmerio trećim zemljama. 

"Protiv sam isporuke amonijaka iz Ruske Federacije preko naših teritorija. Učinio bih to samo u zamenu za naše zarobljenike. To je ono što sam ponudio UN-u", rekao je u intervjuu za Reuters

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tu ideju.

"Jesu li ljudi i amonijak ista stvar?", citirali su ga u ruskoj novinskoj agenciji TASS.  

Iz UN-a još nema komentara o ovom predlogu. 

Besplatno đubrivo za treće zemlje? 

Svoje uslove o navodno više od 300.000 tona đubriva koje stoje u evropskim lukama ima i ruski predsednik Vladmir Putin. On je u sklopu svog govora na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu izjavio da je Rusija spremna zemljama u razvoju poslati svu količinu uz uslov da Evropa dodatno ublaži sankcije na ruski izvoz.

300.000 tona đubriva stoji u evropskim lukama (Foto: Depositphotos/angor1975)

Prozvao je EU da se ponaša "sebično", ukidajući sankcije samo kada je reč o njenim članicama.

"Samo oni mogu da kupe naša đubriva. A šta je sa zemljama u razvoju i onim najsiromašnijima?", upitao je pa dodao da su spremni one koje čeka u evropskim lukama besplatno poslati zemljama u razvoju kada sankcije budu ukinute. 

Kremlj je saopštio i kako je Putin o ovoj temi razgovarao sa šefom UN-a, Antoniom Guteresom. U fokusu je bio instanbulski sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica iz crnomorskih luka, ali i izvozu ruske hrane i đubriva. 

Obojica čelnika naglasila su važnost davanja prioriteta potrebama za hranom u zemljama Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike. Prema službenom saopštenju Kremlja, Guteres je izjavio da Kancelarija i druge agencije UN-a ulažu velike napore kako bi uklonili sve prepreke u snabdevanju svetskih tržišta ruskim poljoprivrednim proizvodima i đubrivima. 


Tagovi

Ruski amonijak Volodomir Zelenski Ratni zarobljenici Kremlj Nestašica đubriva Uslov


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.