• Nastavak embarga
  • 21.09.2021. 18:00

Ruski embargo: Putin produžio zabranu uvoza hrane iz EU i SAD-a

Još godinu dana protivsankcija na uvoz mlečnih proizvoda, mesa, voća i povrća.

Foto: Depositphotos/vladsv
  • 178
  • 119
  • 0

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je posebne ekonomske mere, tačnije zabranu uvoza hrane iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država za još godinu dana, odnosno do 31. decembra 2022. godine. 

Ove su mere bile uvedene još u avgustu 2014. godine kao odgovor Moskve na zapadne sankcije Rusiji zbog prisajedinjenja Krima, a trebalo je da traju do 31. decembra 2021. 

Ruska vlada je tada zabranila uvoz mlečnih proizvoda, mesa, voća i povrća, a prema saopštenju ruskog Službenog internet portala za pravne informacije, produženje opravdavaju zaštitom nacionalnih interesa. 

Cilj im je da do 2020. postanu nezavisni od uvoza. On nije u potpunosti ispunjen jer još uvek mleko i mlečne proizvode uvoze iz Belorusije.

Pretpostavljalo se da bi ograničavanje uvoza nekih stranih proizvoda doprinelo razvoju ruskih proizvođača i samoodrživosti, međutim, kako je pisao kommersant, to se nije desilo. Pozivajući se na studiju ekonomista iz RANEPA-e i CEFIR-a, tamošnji potrošači svake godine gube 445 milijardi rubalja (više od pet milijardi evra) zbog ovih protivsankcija na hranu, a zbog viših cena domaćih proizvoda. Jedini izuzetak bio je paradajz, živina i svinjetina. 

Istovremeno, istraživanja su pokazala da Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Nemačka i Francuska nisu trpele značajne gubitke zbog embarga jer su pronašli nova tržišta za proizvode nekada namenjene Rusiji. 


Tagovi

Embargo Rusija Sankcije Uvoz Vladimir Putin


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fotograf Sreten Pantelić iz Valjeva slikao je boje jeseni u valjevskom kraju. Inače sjajan fotograf i dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoje fotografije. :-D