Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište povrća
  • 16.04.2022. 07:30

Ruski krastavci preko Makedonije stižu u Poljsku

Povrtari se pitaju kako niko nije zaiteresovan da razbije ovaj švercerski lanac. Ogorčeno tvrde da je proizvodnja povrća u Poljskoj postala potpuno neisplativa.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 110
  • 50
  • 0

Krastavci i drugo povrće koje se ilegalno uvoze iz Rusije preplavili su police poljskih supermarketa. Dok švercerski poslovi cvetaju, opada profitabilnost proizvodnje, a kako Farmer navodi, nadlžene službe spavaju.

Obim ilegalnog uvoza je ogroman i potrošači nemaju šansu da kupe krastavac proizveden u Poljskoj. Svakog dana desetine kamiona prevoze tone ruskih krastavaca koji stižu u tu zemlju. Domaća proizvodnja se ne može cenovno takmičiti sa ovim masivnim uvozom.

Ilegalni uvoz se obavlja alternativnim putevima sa već unapred pripremljenim dokumentima iz drugih zemalja. Prvi tranzitni put je bio preko Litvanije i Letonije, ali su državne službe delovale na smanjenje obima transporta.

Zbog toga je otvoren zaobilazni put. Poljski poljoprivrednici kažu da se ilegalni transport prebacio na jug. Tako sada ruski krastavci sa urednim dokumentima stižu iz Makedonije. U Poljskoj se obavlja prepakivanje i postavljaju se logotipi velikih tamošnjih poljoprivrednih kompanija. Zatim sa pripremljenom dokumentacijom stižu na police supermarketa.

Ilegalni posao je doživio procvat, a međunarodne grupe od toga ostvaruju ogroman profit. Na jednom prevozu može se zaraditi od 17,16 do 21,43 hiljada evra.

Povrtari se pitaju kako niko nije zainteresovan da razbije ovaj švercerski lanac. Niko ne kontroliše ove kamione, ne uzimaju se uzorci kako bi se testirali ostaci pesticida, dok su domaći proizvođači svakodnevno izloženi provjerama. Ogorčeno tvrde da je proizvodnja povrća u Poljskoj postala potpuno neisplativa.


Tagovi

Poljska Rusija Makedonija Povrće Ilegalni uvoz Šverc Uvoz krastavaca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.