Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 15.06.2021. 10:00

RZS: Povećane cene industrijskog bilja i žita

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-april 2021. godine u odnosu na isti period 2020. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: industrijsko bilje (32,5 odsto) i žita (23,4 odsto).

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 73
  • 60
  • 0

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u aprilu 2021. godine, u odnosu na isti mesec 2020. godine, povećane su za 13,9 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: industrijsko bilje (78,5 odsto) i žita (35,8 odsto), izveštaj je Republičkog zavoda za statistiku.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u aprilu 2021. godine, u odnosu na mart 2021. godine, u proseku su povećane za dva odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupi industrijsko bilje (16,8 odsto).

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-april 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, u proseku su povećane za 8,6 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-april 2021. godine u odnosu na isti period 2020. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: industrijsko bilje (32,5 odsto) i žita (23,4 odsto).

FAO: Troškovi uvoza hrane dostignuće rekordan nivo ove godine

Podsetimo, iako je rast trgovine poljoprivrednim proizvodima tokom COVID pandemije pokazao otpornost međunarodnih tržišta, rast cena od kraja 2020. predstavlja sve veće rizike za siromašne zemlje koje zavise od uvoza, upozoravaju iz UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO). 

Glavni je pokretač rasta potražnje i cena poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini bio kineski uvoz, koji je, između ostalog odražavao nastojanja azijskog diva da obnovi svinjarski sektor nakon epidemije afričke svinjske kuge.  

Kineski uvoz kukuruza trebalo bi u novoj sezoni 2021/2022. da poraste na 24 miliona tona, čime će ta zemlja zadržati poziciju najvećeg svetskog uvoznika. U sezoni na izmaku trebalo bi da se učetvorostručiti, na 22 miliona tona, prognozira FAO.


Tagovi

Cena hrane Republički zavod za statistiku Cene žita Cene industrijskog bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]