Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć državama
  • 14.05.2020. 15:00

Sa 650 milona evra nadoknađuju štetu u baštovanstvu i gajenju krompira

Evropska komisija je utvrdila program u vrednosti od 650 miliona evra koji će holandskim kompanijama u sektoru cveća, specijalne hortikulture, ali i uzgoju krompira nadoknaditi gubitak zbog pada potražnje za njihovim proizvodima.

Foto: JumpStory
  • 86
  • 3
  • 0

Virus korona pokvario je planove holandskih uzgajivača lala koji su se zbog pandemije odlučili na uništavanje ne samo ovog cveća, nego i ruža, hrizantema i drugih vrsta. Prema Vladinim podacima, Holandija ima 44 odsto udela u svetskoj trgovini cvetnim proizvodima i 77 odsto udela u proizvodnji cvetnih lukovica.

Upravo zbog toga, Evropska komisija utvrdila je program u vrednosti 650 miliona evra koji će holandskim kompanijama u sektoru cveća, specijalne hortikulture ali i uzgoju krompira nadoknaditi gubitak prihoda ili dodatnih troškova koji su povezani sa padom potražnje za njihovim proizvodima u skladu sa pravilima Evropske unije o državnoj podršci.

Od ukupnog iznosa, 600 miliona evra biće dodeljeno za pomoć poljoprivrednicima i trgovcima u sektoru cvećarstva i kompanijama iz posebnog sektora za hortikulturu i može pokriti maksimalno 70 odsto gubitka prihoda ili dodatnih troškova, dok će preostalih 50 miliona evra biti dodeljeno uzgajivačima krompira i pokriti najviše 44 odsto štete.

Holanđani uništavaju cveće - lukovicama lala hrane krave

Komisija smatra da se epidemija virusa korona može smatrati izuzetnom pojavom, jer je reč o nepredvidivom događaju koji ima značajan ekonomski uticaj. Kao rezultat, opravdane su vanredne intervencije država članica za naknadu štete zbog širenja. Komisija je zaključila da je šema u skladu sa pravilima Evropske unije o državnoj podršci.

Kanada pomaže sa 252 miliona kanadskih dolara

I kanadski premijer Džastin Trido najavio je paket hitne pomoći od 252 miliona kanadskih dolara poljoprivrednicima i prerađivačima hrane. Međutim, ta sredstva su manja od fonda za hitne slučajeve u iznosu od 2,6 milijardi dolara koji je zatražila Kanadska poljoprivredna federacija, navode njihovi mediji. 

Novac se može upotrebiti za kupovinu lične zaštitne opreme za radnike, prilagođavanje zdravstvenih protokola i podršku drugim merama društvenog distanciranja, pojasnio je Trido.

Od 252 miliona kanadskih dolara, 77 miliona namenjeno je prerađivačima hrane u kupovini zaštitne opreme za radnike i proširivanju domaćih kapaciteta za preradu, 125 miliona proizvođačima goveda i svinja, dok je 50 miliona usmereno ka programu nabavke viška hrane za nadoknadu oštećenim proizvođačima.

Podsetimo, Francuska je odobrila sredstava za pomoć svojim vinarima, a nakon pada potražnje za vinima zbog zatvaranja restorana, kafića i barova kao i manjeg izvoza zbog dodatnih američkih carina. 

Daju 140 miliona evra podsticaja za destilaciju vina u etanol

Ipak, te mere nisu udovoljile zahtevima sindikata. Francuski nacionalni savez sindikata poljoprivrednika (FNSEA) je očekivao više. 

Podsetimo, srpskim poljoprivrednicima, preko Uprave za agrarna plaćanja, omogućeno je raspoloživih 2,6 milijardi dinara za ublažavanje posledica krize koja je izazvana virusom korona u okviru Programa ekonomskih mera za podršku privredi. Pojedini poljoprivrednici dobijali su novčanu pomoć bez podnošenja zahteva na namenski račun, ostalima su na raspolaganju povoljni krediti.


Tagovi

Holandija Evropska komisija Pomoć poljoprivrednicima Cveće Gajenje krompira Kanada Virus korona


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!