Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 09.06.2015. 11:30

Sa Hrvatskom potpisan sporazum o saradnji!

Potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti zaštite životne sredine između Srbije i Hrvatske, obezbedit će se efikasnija zaštita životne sredine.

  • 54
  • 2
  • 0

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine u Zagrebu su potpisali ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković i hrvatski ministar zaštite životne sredine i prirode Mihael Zmajlović. Potpisavanjem Sporazuma obezbediće se efikasnija zaštita svih elemenata životne sredine: vazduha, zemlje, biljnog i životinjskog sveta, što će svakako doprineti i kvalitetnijem životu građana.

Srbiji je zaštita životne sredine jedan od prioriteta

"Zaštita životne sredine i prirode jedan je od prioriteta Srbije, tako da je saradnjom sa susednim državama želimo unaprediti. Svesni smo činjenice da EU ulaže velike napore, kako bi sačuvala bioraznovrsnost država članica što se ogleda kroz brojne propise, ali i značajna sredstva koja su dostupna za zaštitu životne sredine i prirodu. Sporazum će nam omogućiti bolju saradnju s Hrvatskom, koja kao nova članica EU ima iskustva koja će pomoći i nama", izjavila je Bogosavljević Bošković.

Budući da se Srbija nalazi na početku procesa pregovora za pristupanje EU, zainteresovana je za prenošenje iskustava Hrvatske stečenih u postupku pristupanja. Konkretno, pregovora oko poglavlja 27 - Životna sredina, uključujući usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, ali i njegovu implementaciju.

Treba razvijati saradnju sa susednim zemljama

Ministar Zmajlović tom je prigodom istakao kako je potrebno razvijati saradnju sa susednim zemljama da bi sačuvali životnu sredinu i prirodu. Srbija sa Hrvatskom deli brojna područja koja treba očuvati. "Tako je i sa prostorom Podunavlja čiji smo značajan deo uvrstili u Ekološku mrežu Natura 2000. Ovim sporazumom osiguravamo efikasnije zajedničko delovanje s ciljem zaštite životne sredine", izjavio je Zmajlović.

Dosadašnja saradnja Hrvatske i Srbije u području zaštite životne sredine i prirode odvijala se uglavnom u obliku regionalne saradnje kroz učestvovanje na radionicama i prenošenje iskustava i sprovođenje međunarodnih konvencija kojih su obe države članice, prvenstveno Espoo konvencije i pripadajućeg Protokola o strateškoj proceni stanja životne sredine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Zaštita životne sredine Srbija Hrvatska Snežana Bogosavlejvić Bošković Mihael Zmajlović Bioraznovrsnost Prenošenje iskustava Poglavlje 27 Natura 2000 Radionice Espoo konvencija