• Poljoprivreda budućnosti
  • 03.09.2017. 18:00

Sadnja voća i povrća u kontejnerima

Kompanija "Local Roots" iz SAD započela je uzgoj voća i povrća u kontejnerima. Ovo bi u budućnosti moglo da pomogne astronautima da imaju svežu hranu.

Foto: Local Roots / Facebook
  • 411
  • 20
  • 0

"Local Roots" farme, osnovane u SAD, voće i povrće uzgajaju u kontejnerima veličine 12 kvadrata, navodi inhabitat. Za uzgoj povrća potrebno im je pet do 20 litara vode, a proizvode salatu, kelj, jagode i slično.

Dakle, koriste 97% manje vode nego što bi na uobičajenim farmama, a bez imalo pesticida ili herbicida.

U ovim kontejnerima može da se uzgaja onoliko hrane koliko na tri do pet hektara zemlje. Do ove količine se dolazi zahvaljujući LED svetlima sa specifičnim talasnim dužinama i intenzitetom, kao i sistemima senzora koji nadgledaju vodu, hranjive materije i atmosferske uslove. Proces od sejanja do berbe traje svega četiri nedelje.

Kontrolisani uslovi

Izvršni direktor ove kompanije kaže kako 30 miliona Amerikanaca živi u predelima gde nije moguće lako proizvesti ovu vrstu hrane, a to bi im se na ovaj način moglo omogućiti.

Tehnologija "Local Roots"-a bi jednog dana astronautima, na njihovim dugim svemirskim misijama, mogla da omogući konzumiranje sveže hrane.

Foto: Local Roots / Facebook


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi