Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 07.01.2020. 08:00

Samo u četiri opštine 501 napuštena državna parcela

Uprava za poljoprivredno zemljište je terenskom proverom korišćenja poljoprivrednih površina na području: Aleksandrovca, Aleksinca, Beočina i Smedereva utvrdila da je čak 501 parcela napuštena.

Foto: Depositphotos/ vkarafill
  • 347
  • 16
  • 0

Terenskom proverom stanja na terenu koja je podrazumevala fotografisanje i video zapise, obuhvaćene su 1.484 parcele u Aleksandrovcu, Aleksincu, Beočinu i Smederevu 501 parcela je napuštena dok se 983 koristi na terenu.

U Aleksandrovcu su kontrolisane 124 parcele, a 48 je napušteno. Površina zemljišta koje se ne koristi je nešto više od 37 hektara. U Aleksincu su proverene 323 parcele, a ne koristi se 64. U Beočinu, od 184 proverene parcele, 153 ih je napušteno.

U Smederevu je kontrolisano najviše parcela - 853 parcele koje pokrivaju više od 658 hektara zemljišta, a 234 su napuštene. 

Nedimović: Državne njive na zakup od četiri do osam godina

Detaljan spisak do 10. januara

Detaljan spisak parcela za koje je utvrđeno da su napuštene biće kako je najavljeno na sajtu Uprave za poljopivredno zemljište objavljen do 10. januara ove godine.

Sprovedene aktivnosti deo su programa "Podrška proizvođačkim kapacitetima agro-industrijskog sektora u Republici Srbiji", koji je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) realizovao u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Cilj programa bila je kako se ističe na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište podrška Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u sprovođenju neophodnih reformi i mera politike koji će doprineti unapređenoj trgovini i ulaganjima u srpski poljoprivredni sektor i podići poljoprivredni potencijal Republike Srbije u korist održivog ekonomskog razvoja.

Sve poljoprivredne parcele u Srbiji na kojima se zaista obavlja poljoprivredna proizvodnja biće, inače, do 2023. godine evidentirane, što će biti osnov za dobijanje državnih subvencija.

Prošla godina rekordna po površinama državnog zemljišta datog u zakup 

Istovremeno je Uprava za poljoprivredno zemljište pred kraj prošle godine objavila da prvi podaci pokazuju da je 2019. bila rekordna po površinama državnog zemljišta datog u zakup u velikom broju opština i gradova.

Babušnica, Golubac, Knić, Kuršumlija, Ljubovija, Medveđa, Nova Varoš, Požega, Prijepolje, Prokuplje, Ražanj i Raška imaju rekordne površine državnog zemljišta u zakupu. U Kniću je 2019. godine u zakupu 14,7870 ha, dok je prethodne godine bilo 6,2750 ha. U Požegi 2018. godine nije bilo zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, a 2019. godine je u zakup izdato 51,1895 ha. U Prokuplju je zaključeno 14 ugovora o zakupu na period od 10 godina u površini od 48,0036 ha, čime je ukupna površina pod višegodišnjim zakupom u ovoj opštini povećana na čak 519,0578 ha.

Rekordne površine državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu

Nova Varoš rekorder

I dalje kako saopštavaju u Upravi Nova Varoš ima najveće povećanje površina pod zakupom u 2019. godini. Pod zakupom se nalazi 278,5355 ha, što je čak 3,5 puta više nego 2018. godine.

"Rekordne površine pod zakupom posledica su, između ostalog, detaljnog popisa i evidencije državnog poljoprivrednog zemljišta koja je uspostavljena i praćena uz podršku najsavremenijeg geografsko-informacionog sistema koji je Uprava za poljoprivredno zemljište primenila u svim jedinicama lokalne samouprave i za celokupuno državno poljoprivredno zemljište," saopštavaju u Upravi. Dalje kažu da je povećanje zainteresovanosti poljoprivrednika nastalo i usled činjenica da Uprava nudi uglavnom desetogodišnje periode zakupa koji poljoprivrednicima omogućavaju izvesnost i planiranje poljoprivredne proizvodnje na duži rok.


Izvori

Uprava za poljoprivredno zemljište


Tagovi

Zakup zemljišta Poljoprivredno zemljište Uprave za poljoprivredno zemljište Terenska provera


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.