Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskrs u Šumadiji
  • 29.04.2016. 08:00

Šarena jaja i sarmice od zelja za radost porodice

U Šumadiji s radošću čekaju predstojeći Uskrs. Danas, na Veliki petak domaćice farbaju jaja, koja će u nedelju deca, ali i odrasli brzo razbiti u nadmetanju ko ima najjače jaje.

  • 1.797
  • 1.098
  • 0

U Šumadiji jaja farbaju na Veliki petak. Ali može i dan ranije ili kasnije. Nekad su se običaji striktno poštovali, no danas u nekim delovima Srbije domaćice to čine na Veliki četvrtak, a poneke i subotu pred Uskrs.

Najvažnije za radost ukućana i gostiju je da na stolu bude što više obojenih jaja kojom će odmeriti snage u jačini njihove ljuske.

Zašto je prvo jaje Čuvarkuća?

Prvo je jaje Čuvarkuća
Prvo jaje - Čuvarkuća, obično je crvene boje

Prvo ofarbano jaje odvaja se i čuva se do sledeće godine, a Šumadinci ga nazivaju Čuvarkuća. Obično je crvene boje ili kuvano u lukovini. Ako ostane nepokvareno i celo kada se oljušti to znači da će i kuća te godine opstati, zajednica će se očuvati, a ukućani biti zdravi i snažni. Čuvarkuća se smatra zaštitnikom doma i porodice, a čuva se do sledeće godine kada ga zamenjuje novo išarano jaje. Staro se tada baca u reku jer se veruje da na taj način odnosi sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao. U nekim delovima Šumadije čuvarkuća se zakopava u vinograd ili baštu, da štiti rod od grada, a poneko ga daje i stoci.

Vraćaju se prirodnom bojenju

Poslednjih decenija Šumadinke farbaju jaja svim dostupnim tehnikama. Sada je najpopularnija dekupaž tehnika. Motive sa salveta prenose na jaja i tako ih ukrašavaju. Šare se prave i pomoću voska pre farbanja u bojama. Ukrašavaju se i cirkonima, zlatnim listićima i stavljaju u dekorativne korpe koje po aranžmanima podsećaju na buđenje prirode i proleće.

Jedna od prodavačica šarenih jaja na kragujevačkoj pijaci kaže da su u modi dekupaž tehnike, ali da se domaćice sve više vraćaju tradicionalnom bojenju, te koriste ljuske od luka, koprive, cveklu ili crveni kupus kako bi ispoštovale običaje. "Kragujevčanke kupuju već ofarbana jaja da pokoje tek imaju u kući, tako se valja, jer za praznike mnogo njih ide u selo kod svojih gde ih ima u izobilju. Običaj je i da se poklanjaju kada krenete u goste da ponesete neko jaje za decu", kaže Milanka dok uoči Velikog petka na svojoj tezgi nudi svoje rukotvorine na jajima.

Trpeza vesela i prolećna

baka Zorka
Baka Zorka pored svoje tezge

A na selu, svakog čeka trpeza! Za Uskrs, u ovom delu zemlje, kao uostalom i u čitavoj Srbiji, okuplja se porodica i to je u stvari najvažniji događaj za praznik. Baka Zorka iz sela Resnik kod Kragujevca juče je prodavala zelje, sremuš, zelenu salatu i mladi luk. Kaže da je Uskrs prolećni praznik, a običaje nije menjala od kako je ona bila mlada.

"Nekada, kad nije bilo plastenika za ovaj praznik stizala je u lejama zelena salata i luk, a zelje se bralo po livadama. Tako je i danas. Pravim sarmice od zelja i to je glavno jelo. Uvijene zapečem u rerni, pa sa salatom oporavljate organizam od dugih zimskih meseci. Osetite ukus polja i njiva. Muškarci peku jagnje na ražnju. A ko nema, može bilo koje meso. Pravi se i jagnjeća čorba", kaže Zorka.

Probajte i kapamu!

Ima i onih koji za Uskrs prave kapamu. Kombinacija jagnjećeg mesa i zelja sa kiselim mlekom je nešto drugačija varijanta od sarmica. Jagnjetina se dinsta u parčićima sa mladim lukom, a pred kraj doda se sveže zelje i začini. Jelo se preliva kiselim mlekom i obavezno služi toplo. Domaćice u Šumadiji obavezno mese i pogaču. Ukrašavanje, kažu, nije obavezno, ali to čine zbog dece, kako bi trpeza bila dekorativna, pre nego što počne kucanje jajima i traženje vlasnika najpoznatijeg simbola Uskrsa.

Usrkšnji hleb

uskršnji hleb
Uskršnji hleb

Na Veliku subotu mesi se pogača ili obredni hleb. Zove se Uskršnjak i obavezno se ukrašava, baš kao i jaja. Hleb se mesi da usevi rode i da stoka bude zdrava. Mesi se od pšeničnog brašna, a kiti se bosiljkom za zdravlje ukućana i u njega se stavljaju farbana jaja. Može da bude i od slatkog testa, ali obavezno je okruglog oblika.

Obucite novu odeću!

Baka Zorka nas podseća i da za Uskrs valja nositi novu odeću i da ne bi trebalo zaspati pre ponoći, jer ćete celog leta spavati, pa ništa nećete stići da uradite na polju. Jaje simbolizuje stvaranje. Da bismo klicu života preuzeli, jaje se mora pojesti. Jutro se dočekuje sa korpom šarenih jaja za ukućane i goste, kao znak prijateljstva, ljubavi dobrih želja! Srećan praznik!


Foto prilog


Tagovi

Uskrs Šumadija Farbanje jaja Kapama Sarmice od zelja Crveno jaje Čuvarkuća Jagnjetina Usrkšnji hleb


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!