• Uzgoj pamuka
  • 22.10.2019. 08:00

Semenke GMO pamuka kao hrana za ljude? SAD dale zeleno svetlo

Jestive semenke pamuka, kažu proizvođači, pomalo imaju ukus poput slanih štapića pa bi mogle da pomognu u rešavanju globalne neuhranjenosti.

Foto: WikimediaCommons/Thamizhpparithi Maari
  • 78
  • 4
  • 0

U Americi ovog meseca dato je zeleno svetlo za genetski modifikovani pamuk koji će se koristiti za ishranu ljudi pa je tako, piše Reuters, otvoren put novom izvoru hrane, bogatom proteinima. Jestive semenke pamuka, kažu proizvođači, pomalo imaju ukus poput slanih štapića pa bi mogle da pomognu u rešavanju globalne neuhranjenosti. 

Odluka Uprave za hranu i lekove za biljku pamuka, koju su razvili naučnici sa teksaškog Univerziteta A&M, znači da je ona dopuštena kao hrana za ljude i sve vrste životinja

Na tržištu za oko pet godina

Teksaški biotehnolog kompanije A&M AgriLife, Kerti Ratore, rekao je da naučnici vode rasprave sa kompanijama i nadaju se kako će biljka biti dostupna na tržištu u roku od oko pet godina. Kaže kako se istražuje da li postoje odobrenja za ovakvu vrstu hrane i u drugim zemljama, počevši od Meksika. 

"Da, u potpunosti smo svesni otpora prema GMO-u u mnogim zemljama, ali se i dalje nadam da će područja koja su očajna u potrazi za hranom, usvojiti ovu tehnologiju", dodao je Ratore.

Pamuk se uzgaja u više od 80 zemalja, s tim da se njegova vlakna koriste za izradu tekstila i semena pamuka koji se trenutno koristi u druge svrhe, u ishrani životinja poput goveda i ovaca, koje imaju više probavnih komora. Obično seme pamuka nije prikladno za jelo ljudi i mnogih životinja jer sadrži visok nivo gosipola, toksične materije.

"Utišali" gen da bi smanjili gosipol

Ratoreov tim koristio je takozvanu RNAi, ili RNA interferenciju, tehnologiju koja "utišava" gen, praktično eliminišući gosipol iz semena pamuka. Istvoremeno, gosipol je ostao na prirodnom nivou u ostatku biljke jer štiti od insekata i bolesti.

"Usvajanjem ove tehnologije, pamuk dobija dvostruku namenu. To ne zahteva dodatne napore od strane poljoprivrednika ili zemlje za obrađivanje. Dakle, to će uzgoj pamuka učiniti održivijim", rekao je Ratore.


Tagovi

Uzgoj pamuka Pamuk kao hrana Gosipol GMO Kerti Ratore


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi