Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Republika Srpska
  • 18.11.2017. 18:30

Sestre bliznakinje rade sve seoske poslove

Dragana i Biljana Pepić, sestre blizankinje, spremne su da se uhvate u koštac i sa najtežim muškim poslovima. Svakodnevno rade poslove u njivi, šumi i štali. Naravno, posle radnog vremena u gradu.

Foto: Boško Grgić
  • 1.120
  • 37
  • 0

Biljana i Dragana Pepić, sestre blizankinje iz Republike Srpske, ne dele poslove na ženske i muške. Dokazuju to svakodnevno i na poslu u Gradišci, gde izrađuju veoma precizne elemente za male kućne aparate i elektronske sklopove, ali i u Trnovcu, selu na kozarskim brdima udaljenom od grada tridesetak kilometara.

Ne dopuštaju da domaćinstvo propadne

Poslovi u domaćinstvu, njivi ili šumi njihova su svakodnevica. Nije retka prilika videti ih da seku drvo za zimu, voze traktor, pripremaju baštu i njivu za setvu ili da završavaju poslove u štali.

"Ljudi se čude kada nas dve krenemo sa motorkom i sekirama u šumu. Za nas nije problem, iako nismo robusne, da oborimo i najveće drvo i da ga isečemo za trupce ili za ogrevno drvo. Osim toga, ja većinu kvarova na automobilu rešim sama, pa čak i majstorske poslove. Otac nam je bio veoma vredan, ali je na žalost umro pre deset godina. Ne dopuštamo da domaćinstvo propada, želimo da budemo pravi oslonac majci", kaže Dragana.

Prednjače i u fabrici

Biljana kaže da se na poslu, dok rade sitne precizne komponente za razne aparate, praktično i ne umore. Taj posao im dođe kao relaksacija. Redovno ispunjavaju norme i visoke zahteve što se tiče kvaliteta.

"Radimo komponente za depilatore, električna brojila i druge proizvode. Često idemo da radimo i u Sloveniju, u matično preduzeće, gde takođe pokazujemo svoju veštinu i ostvarujemo visoke rezultate", kaže Biljana Pepić.

Sestre sa pozitivnom energijom

Biljana i Dragana su omiljene i u društvu, a prednjače i u kolu, pesmi ili u akcijama, kada su u pitanju radne aktivnosti. Pomažu komšijama prilikom izgradnje kuće, svake jeseni kupe šljive i ispeku pravu kozarsku šljivovicu, putuju i šire pozitivnu energiju.

"Za nas ne postoji nerešiv problem. Život na selu nije lak, ali je zanimljiv. Proizvodimo sebi dovoljno zdrave hrane u bašti, na njivi i u štali. Ne želimo da zavisimo ni od koga, volimo uspeh. Volimo i kada su naši Trnovčani uspešni, kada im rode šljive i kukuruzi, onda ima i rakije i mesa i veselja", kaže Dragana Pepić, koja prednjači i u fabrici. Već nekoliko mandata je predsednica sindikata. Radnice je slušaju, a šefovi uvažavaju. Usavršila se na brojnim seminarima širom bivše Jugoslavije, pa svoju pozitivnu energiju stavlja u službu kolektiva.

Biljana i Dragana su svestrane, vredne, sposobne i cenjene mlade žene, koje se podjednako dobro snalaze i u selu i u gradu, i na njivi i na fabričkoj liniji.

Foto: Boško Grgić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.