• Semenske bombe
  • 07.04.2016. 08:00

Setva biljaka "bombardovanjem"

Semenske bombe s Tajlanda i nisu tako nova metoda setve. Prvi takav slučaj zabeležen je još davne 1930. godine. Međutim, pošumljavanje iz vazduha, kao i setva na nepristupačnim terenima, danas su u nekim zemljama svakodnevica!

Foto: softpedia.com
  • 385
  • 17
  • 0

Da li je pošumljavanje iz vazduha budućnost obnove oštećenih zemljišta? Bombardovanje semenom, odnosno vazdušno pošumljavanje je poljoprivredna tehnika kojom se drveće i biljke seju "iz vazduha". Biljke se obično ispuštaju iz dronova ili aviona, padaju na zemlju i tamo nastavljaju da se razvijaju. Obično seme "upakovano" je u zamotuljke zemlje sa živom vegetacijom.

Setva iz vazduha

Takva tehnika može se primeniti na industrijskom, ali i "uradi sam" nivou, u zavisnosti od situacije. Prva takva poznata setva obavljena je 1930. godine kada su avioni korišćeni za pošumljavanje površina na planinama u Honoluluu.

Vojna tehnologija u plemenite svrhe? Ludo i odlično u isto vreme!

Setva bombardovanjem se koristi i u Africi, a pošto se tehnologija razvija, "semenske bombice" sada se stavljaju u biorazgradive ambalaže i bacaju na zemlju. Kako mladice rastu, tako se ambalaže razlažu u zemljištu. Proces se obično sprovodi tako što se stotine i stotine semenki istovremeno iz vazduha ubacuju u zemljište. Uz dovoljnu količinu vode, svetlosti, odnosno u povoljnim uslovima, biljke porastu za manje od mesec dana.

Regeneracija tajlandske šume

Pošumljavanje područja zahvaćenih požarom i sadnja biljaka na nepristupačnim terenima sada su mogući i iz vazduha.

Na Haitiju je 1987. godine korišćena ista metoda, a seme je bilo spakovano zajedno sa đubrivom i insekticidima, to jest svim što bi jednoj mladoj biljci moglo zatrebati. Haiti ima kišnu sezonu sa padavinama u proleće i jesen. Seme se, međutim, nakvasi nekoliko dana pre "lansiranja" da bi počelo da niče kada je sezona suše.

Tako danas biljke rastu i na nepristupačnim planinskim područjima. Koristi se i metoda setve pomoću šišarki koje su napunjene đubrivom i semenom, a koje se u zemljištu, takođe, razgrađuju i olakšavaju proces setve iz vazduha. Tajlandska vlada je pokrenula i petogodišnji pilot projekat u kojem koriste vazdušno pošumljavanje da bi podstakli regeneraciju šume, što se očekuje do 2017. godine.

Foto: softpedia.com


Tagovi

Tehnologija Pošumljavanje Setva biljaka Bombardovanje semenom Dronovi Avioni Planinska područja Haiti


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ideje za alat. Paleta i mašta ;)