Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semenske bombe
  • 07.04.2016. 08:00

Setva biljaka "bombardovanjem"

Semenske bombe s Tajlanda i nisu tako nova metoda setve. Prvi takav slučaj zabeležen je još davne 1930. godine. Međutim, pošumljavanje iz vazduha, kao i setva na nepristupačnim terenima, danas su u nekim zemljama svakodnevica!

Foto: softpedia.com
  • 430
  • 17
  • 0

Da li je pošumljavanje iz vazduha budućnost obnove oštećenih zemljišta? Bombardovanje semenom, odnosno vazdušno pošumljavanje je poljoprivredna tehnika kojom se drveće i biljke seju "iz vazduha". Biljke se obično ispuštaju iz dronova ili aviona, padaju na zemlju i tamo nastavljaju da se razvijaju. Obično seme "upakovano" je u zamotuljke zemlje sa živom vegetacijom.

Setva iz vazduha

Takva tehnika može se primeniti na industrijskom, ali i "uradi sam" nivou, u zavisnosti od situacije. Prva takva poznata setva obavljena je 1930. godine kada su avioni korišćeni za pošumljavanje površina na planinama u Honoluluu.

Vojna tehnologija u plemenite svrhe? Ludo i odlično u isto vreme!

Setva bombardovanjem se koristi i u Africi, a pošto se tehnologija razvija, "semenske bombice" sada se stavljaju u biorazgradive ambalaže i bacaju na zemlju. Kako mladice rastu, tako se ambalaže razlažu u zemljištu. Proces se obično sprovodi tako što se stotine i stotine semenki istovremeno iz vazduha ubacuju u zemljište. Uz dovoljnu količinu vode, svetlosti, odnosno u povoljnim uslovima, biljke porastu za manje od mesec dana.

Regeneracija tajlandske šume

Pošumljavanje područja zahvaćenih požarom i sadnja biljaka na nepristupačnim terenima sada su mogući i iz vazduha.

Na Haitiju je 1987. godine korišćena ista metoda, a seme je bilo spakovano zajedno sa đubrivom i insekticidima, to jest svim što bi jednoj mladoj biljci moglo zatrebati. Haiti ima kišnu sezonu sa padavinama u proleće i jesen. Seme se, međutim, nakvasi nekoliko dana pre "lansiranja" da bi počelo da niče kada je sezona suše.

Tako danas biljke rastu i na nepristupačnim planinskim područjima. Koristi se i metoda setve pomoću šišarki koje su napunjene đubrivom i semenom, a koje se u zemljištu, takođe, razgrađuju i olakšavaju proces setve iz vazduha. Tajlandska vlada je pokrenula i petogodišnji pilot projekat u kojem koriste vazdušno pošumljavanje da bi podstakli regeneraciju šume, što se očekuje do 2017. godine.

Foto: softpedia.com


Tagovi

Tehnologija Pošumljavanje Setva biljaka Bombardovanje semenom Dronovi Avioni Planinska područja Haiti


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."