Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 27.04.2019. 19:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Setva kukuruza planirana na 50.000 hektara u Pomoravskom okrugu

Savet poljoprivrednicima je da kod setve, razmak između zrna bude 22 do 24,5 cm ili 26 do 30 cm, odnosno, 18 i 22 cm, u zavisnosti koji je hibrid kukuruza u pitanju i kojoj grupi zrenja pripada.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 57
  • 2
  • 0

Vremenski uslovi u proteklom periodu, odnosno, poslednje velike kiše, uticale su na ratare u Pomoravskom okrugu da ubrzano privode kraju setvu kukuruza, kako bi se ona završila u optimalnom roku.

Setva kukuruza planirana je na oko 50.000 hektara u Pomoravskom okrugu, navodi Dnevnik. Poljoprivrednici kažu da je sada zemljište najpogodnije za setvu. Zemlja nije previše mokra pa je ovo pravo vreme koje bi trebalo iskoristiti.

Optimalni uslovi za kukuruz

Inače, pored Jagodine, tu su opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, gde je kukuruz glavna žitarica u ovom delu Srbije.

"Uz agroekološke uslove u ovoj regiji, optimalni rok setve je između 15. i 25. aprila", ističe Miodrag Simić, poljoprivredni savetodavac za Pomoravski okrug, u Jagodini.

Što se tiče temperature zemljišta, bilo bi poželjno da bude u intervalu između deset i dvanaest stepeni, na dubini od pet do sedam centimetara.

"Pri ovakvim temperaturama zemljišta, seme brzo i ravnomerno klija dok u hladnom zemljištu može doći do truljenja i proređivanja useva, ako seme dugo stoji u ovakvom zemljištu. Kada je ovo slučaj, često se mora i presejavati", objašnjava Simić.

Obratiti pažnju kojoj grupi zrenja pripada hibrid

Savet poljoprivrednicima je da kod setve, razmak između zrna bude 22 do 24,5 cm ili 26 do 30 cm, odnosno, 18 i 22 cm, u zavisnosti koji je hibrid kukuruza u pitanju i kojoj grupi zrenja pripada.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Setva kukuruza Prolećna setva Temperature zemljišta Miodrag Simić Hibridi kukuruza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.