Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 12.05.2018. 18:30

Siniša Mali iz Kucure uzgaja paulovniju i ima farmu koza

Siniša Mali ima 23 godine, ali se već ozbiljno bavi poljoprivredom - ima farmu alpskih koza, uzgaja paulovniju, a uskoro namerava da se posveti i povrtarstvu.

Foto: Facebook /Siniša Mali
  • 2.387
  • 112
  • 0

Siniša Mali, nije gradonačelnik Beograda, nego mladi poljoprivrednik iz Kucure kod Vrbasa. Ima 23 godine i bavi se uzgojem sadnica paulovnije, a drži i farmu koza. Zahvaljujući donaciji iz Italije, uskoro će se posvetiti i proizvodnji povrća u plastenicima. Kako je rekao za Novosti, ne želi u grad, pa selo ne namerava da napustiti ni kada diplomira na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

"Upisao sam fakultet 2014. godine, a tada sam počeo i da se bavim privatnim biznisom. Dobro je išlo na oba fronta, pa sam prvu godinu 'očistio' u junu. Posao se kasnije proširio, pa sam na fakultetu malo usporio, jer više volim da radim, nego da sedim za knjigom, ali od studija nisam odustao", kaže Siniša.

Godišnje proizvede 20.000 sadnica paulovnije

Siniša je za paulovniju saznao putem interneta, a roditelji nisu bili oduševljeni kada se odlučio za njen uzgoj. Međutim, promenili su mišljenje kad su videli da to donosi prihode. Ovaj mladi domaćin sada godišnje proizvodi 20.000 sadnica, koje prodaje širom Srbije.

"Paulovnija je visoko, ukrasno i medonosno drvo i veliki proizvođač kiseonika, a odlična je i kao ogrev i sirovina za nameštaj i delove automobila, aviona i brodova. Od njenog hranljivog lista prave se silaža i senaža za domaće životinje", objašnjava Mali.

Paulovnija
Sadnice paulovnije iz Sinišinog rasadnika

Uzgoj alpske koze

Siniša je, takođe na sopstvenu inicijativu, oformio i farmu koza, na kojoj trenutno gaji oko 40 grla alpske rase. Sir i mleko prodaje u Novom Sadu. Međutim, kako kaže, sklon je i ekperimentisanju: "Pravim i dimljeni sir sa tucanom paprikom, a eksperimentišem i sa čokoladom, belim i crnim lukom i sušenim voćem, kao dodacima. Želja mi je da imam neki svoj originalni proizvod sa farme, a voleo bih i da svoje imanje pretvorim u turističku atrakciju".


Povezana biljna vrsta

Paulovnija

Paulovnija

Engleski naziv: Paulownia, Princess tree, Empress tree | Latinski naziv: Paulownia tomentosa

Paulovnija je drvenasta biljka koja je dobila ime po Ani Pavlovni, ćerki ruskog cara Pavla I. Radi se o drvenastoj biljci iz porodice Scrophulariaceae. Sve biljke iz porodice vrlo... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Siniša Mali Kucura Paulovnija Alpske koze


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.