Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 11.12.2021. 18:00

Širi se gljivica koja preti usevima uljane repice i povrća?

Novi varijeteti gljivice izazivaju fomozu i sušenje biljaka koji se širi Evropom. Posebno su opasne za kupus i uljanu repicu.

Foto: Bigstock/BitsAndSplits
  • 98
  • 26
  • 0

Nova vrsta gljivice Plenodomus biglobosus koja uzrokuje sušenje biljaka, mogla bi da predstavlja ozbiljnu pretnju usevima povrća i uljane repice. U Evropi su prvi put otkrivene dve nove varijante sušenja na području Velike Britanije.

Prošlog proljeća na biljkama vasabija otkrivena je varijanta Plenodomus biglobosus "canadensis" i zabrinjavajuće je što je prvi put bolest pronađena na povrću. Druga, P. biglobosus "brassicae", otkrivena je na usevu uljane repice.

Patolog dr Kevin King istakao je za Rothmansted research da su analizama DNK uzetih iz zaraženih biljaka potvrdili prisustvo ovih patogena.

"Istraživanja u staklenicima su pokazala da obe varijante mogu uzrokovati bolest kod vasabija, uljane repice i kupusa. Do danas je fomoza (sušenje) pronađena u vrstama 'brassica' u Australiji, Kanadi, Kini, Meksiku i Sjedinjenim Državama. Po prvi put, opasan soj je identifikovan u dve različite regije UK-a."

Naučnici su otkrili da su obe varijante brassicae i canadensis bile prve koje su napale biljke vasabija, iako se pre smatralo da su one u Kanadi, na Novom Zelandu i Tajvanu bile zahvaćene drugim vrstama "fomoze".

Dokazano je da se poslednjih godina ova gljivica širi repicom u Britaniji i izaziva sve veće probleme.

Naučnicima je potrebno više istraživanja i praćenja varijeteta ove gljivice kako bi razumeli širenje i delovanje prisutnih na kultivisanim usevima, ali i divljoj populaciji biljaka.

U Mađarskoj je rađena studija koja je imala za cilj da utvrdi prisustvo P. biglobosus, jer ono ranije nije utvrđeno. U studiji objavljenoj na Researchgate u repici je ranije bila prisutna P. lingam. Ova studija je prva otkrila prisustvo nove vrste pošto ih je teško razlikovati upotrebom konvencionalnih morfoloških kriterijuma, jer je za sada jedina pouzdana molekularna metoda za njihovu identifikaciju.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Gljivica Plenodomus Fomoza Sušenje Uljana repica Plenodomus biglobosus


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta