Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N8
  • 13.09.2021. 18:00
  • Francuska

Širi se ptičiji grip? Novi slučajevi u Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu

Reč je o vrlo zaraznom H5N8 soju koji je potvrđen među patkama, kokoškama, ćurkama i golubovima.

Foto: Depositphotos/AksanaT
  • 92
  • 60
  • 0

Francuska je pojačala mere opreza zbog ptičijeg gripa nakon što je virus potvrđen među živinom na severoistoku te zemlje, a nekoliko slučajeva beleže i susedne Belgija i Luksemburg, saopštilo je njihovo Ministarstvo poljoprivrede.

Reč je o vrlo zaraznom H5N8 soju koji je nađen među patkama, kokoškama, ćurkama i golubovima koji pripadaju gazdinstvima u regiji Arden. Radi predostrožnosti, sve su životinje zaklane.

"Zdravstveno stanje u vezi sa visoko patogenom influencom ptica je zabrinjavajuće. Od 1. avgusta u Evropi je otkriveno 25 slučajeva među divljom živinom, ali i onoj iz uzgoja", stoji u saopštenju.

Dva su slučaja ovog soja prijavljena prošle nedelje u Belgiji. Jedan kod trgovca živinom, a drugi u privatnom dvorištu. I u Luksemburgu je otkriven virus, a sumnja se da je povezan sa slučajevima iz Belgije.

Brine ih zabrana izvoza u azijske zemlje

Novi slučajevi zaraze podstakli su Francusku da poveća svoju procenu rizika sa prvobitne zanemarive na umerenu, što je u nekim područjima dovelo do obaveze držanja živine u zatvorenim prostorima.

Francuska je nakon prethodnog talasa zaraze dobila status slobodne od te bolesti, a ministarstvo uverava da ga novo izbijanje neće ugroziti. Međutim, najnoviji razvoj situacije mogao bi da podstakne zemlje uvoznice, pogotovo azijske da uvedu trgovinska ograničenja kada su u pitanju živina i njihove prerađevine.

Kako piše reuters, ta je država prošle zime u svom jugozapadnom području gde se uzgajaju patke, usmrtila oko tri miliona tih životinja zbog borbe sa širenjem virusa između divljih i domaćih jata.

U Francuskoj razmatraju vakcinisanje živine protiv ptičjeg gripa

Istovremeno je epidemija prisilila vladu da sa živinarskim sektorom pregovara o novim merama biološke sigurnosti. To je uključivalo zahtev da se smanji brojnost živine na jugozapadu zemlje, gde se inače uzgaja veliki broj gusaka i pataka od kojih se radi tradicionalan specijalitet "foie gras".


Tagovi

H5N8 Ptičiji grip Francuska Živina Foie gras


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.