Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjenički sir
  • 27.10.2016. 11:00

Sjenički sir kao nematerijalno kulturno nasleđe

Opština Sjenica pokrenula je projekat kandidovanja tehnologije pripreme sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa od čega bi veliku korist bi mogli da imaju proizvođači, ali i čitava lokalna zajednica.

Foto: bigstockphoto.com, Dustytoes
  • 269
  • 35
  • 0

Opština Sjenica pokrenula je projekat kandidovanja tehnologije pripreme sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, prenosi blic.rs. Kako je objasnio pomoćnik predsednika opštine Mustafa Baltić, od tog projekta veliku korist bi mogli da imaju proizvođači, ali i čitava lokalna zajednica.

Pre svega na ovaj način bi se rešio problem nestanka proizvoda utapanjem u industrijske i nekvalitetne sireve, sprečile zloupotrebe, a brendiranje i promovisanje ekskluzivnosti i kvaliteta bilo bi podignuto na viši nivo, dok bi se povećali poljoprivredni i turistički kapaciteti sjeničkog kraja, tvrdi Baltić.

Zaštita tradicionalnih vrednosti zamajac razvoja turizma

Predsednik skupštine Opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin je naglasio da je zaštita tradicionalnih vrednosti izuzetno važna, jer se tako čuvaju specifično ovog kraja, ali se i približavaju drugima. „Sjenica je već postala prepoznatljiva na turističkim mapama ne samo Srbije i regiona, već i Evrope i čitavog sveta, a svakako da će zaštita tehnologije izrade sjeničkog sira biti dodatni zamajac u razvoju turizma i čitave opštine“, istakao je Fijuljanin.

„Sir po najvišim standardima kvaliteta

Kandidaturu sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa je pripremila opština Sjenica u saradnji sa Etnografskim institutom iz Beograda. „Laboratorija Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela dokazivaće i kontrolisati kvalitet tog sira kao i tehnologiju proizvodnje i time dati dodatnu vrednost što je cilj ovog projekta“, kazao je direktor Regionalnog centra Esad Hodžić.

Foto: bigstockphoto.com, Dustytoes


Izvori

Blic


Tagovi

Sjenički sir Sir Sjenica Mleko Mlečni proizvodi Ruralni razvoj UNESCO Mlekarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.