Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od skakavaca
  • 05.08.2015. 15:30

Skakavci uništavaju useve u Rusiji

Rod je potpuno uništen na površini od oko 300 hektara, a delimicno na 2.500 hektara

Foto: depositphotos.com/wrangel
  • 86
  • 2
  • 0

Milioni skakavaca spustili su se na farme u južnoj Rusiji gde proždiru čitave njive useva, zbog čega su zvaničnici proglasili vanredno stanje u regionu Stavropolja.

Ogromne površine trenutno su pokrivene rojevima insekata dimenzija oko osam centimetara, koji uništavaju polja kukuruza i drugih useva.

Vlasti Stavropoljskog okruga usmerili su više od 64 miliona rubalja (nešto manje od milion evra) na borbu protiv azijskih skakavaca koji su "okupirali" 21 region, saopštila je regionalna vlada.

Rod potpuno uništen na 300 hektara

Prema informaciji vlasti, situacija je pod kontrolom. Rod je potpuno uništen na površini od oko 300 hektara, a delimicno na 2.500 hektara. To nisu velike površine u odnosu na ukupne zasejane površine u okrugu i, prema lokalnoj vladi, neće suštinski uticati na rod, prenele su Ria novosti.

U borbu protiv štetočina uključeno je 17 aviona i 14 nadzemnih prskalica, a tretira se 41.600 hektara u 21 regionu, navodi se u saopštenju. Masovno uništavanje useva se ne očekuje. Skakavci su oštetili pojedina polja, a gubici na njima su pet do deset odsto. Praćenje širenja azijskih skakavaca se nastavlja, navodi lokalna vlada.

Foto: depositphotos.com/wrangel


Izvori

Tanjug


Tagovi

Skakavci Stavropolj Rojevi insekata Azijski skakavci Štetočine Rusija