Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 29.01.2023. 15:00

Skandal u Italiji: Na videlo izašla nesavesna i zabrinjavajuća upotreba pesticida

Dugotrajan sudski proces je doveo do oslobađanja istraživača koji su upozoravali na korišćenje pesticida u voćnjacima Južnog Tirola. Oni su sada objavili sve podatke.

Foto: Depositphotos/ ikerby36.gmail.com
  • 130
  • 59
  • 0

Jedna od najvećih voćarskih regija u Evropi nalazi se u Italiji, u dolini Val Venosta, u južnom Tirolu. Na oko 18.000 ha se uzgaja jabuka, a 2021. je bilo oko 935.000 tona prinosa. Tome nije doprinela samo povoljna klima već i upotreba hemijsko-sintetičkih pesticida za šta se vezuje skandal iz 2017.

Tada je nemački Institut za životnu sredinu iz Minhena (Umweltinstitut München) kritikovao njihovu veliku upotrebu te pokrenuo kampanju "Pesticide Tyrol" zbog čega su završili na sudu. Dakle, više od 1.300 voćara je pokrenulo sudski postupak u kojem su optužili institut za klevetu i krivotvorenje podataka. No, u maju 2022. suđenje je okončano oslobađajućom presudom.

Tokom ovog postupka, državno tužilaštvo u Bolzanu oduzelo je kao dokaz knjige za tretiranje južnotirolskim voćarskim kompanijama iz 2017. godine. One sadrže informacije o tome koliko i kojih pesticida voćari koriste na svojim površinama, koliko često i u koju svrhu.

Koktel efekat

Nedavno je "Umweltinstitut" javno objavio podatke i istraživanje koje se temelji na njima, a pokazali su da je reč o alarmantnoj situaciji koja je proizašla iz nesavesnog rada i upotrebe sredstava za zaštitu bilja, bez presedana u Evropi. 

Uglavnom je povezana sa uzgojem jabuka i upotrebom izuzetno opasnih aktivnih sastojaka hemijskih sredstava što je rezultiralo višestrukim izlaganjem više vrsta pesticida, takozvanom koktel efektu.  

Čak 38 tretmana po voćnjaku

Podaci iz 2017. se odnose na 681 voćarsku plantažu u Južnom Tirolu koje posluju na preko 3.000 hektara proizvodnih površina, što je skoro polovina ukupne površine ovog područja. Rezultati su zabrinjavajući i pokazuju da je od početka marta do kraja septembra te godine svaki dan izvođeno tretiranje.

Od ukupno 83 upotrebljena aktivna sastojka, njih 17 je već bilo prisutno na službenoj listi kandidata za zamenu od strane EU. Analiza pokazuje da je u proseku obavljeno 38 tretmana na svakom voćnjaku. 

Dakle, rezultati analize pokazuje da su u nemačkoj organizaciji bili u pravu i da su kritike potpuno legitimne.

U danu do 10 različitih pesticida

Kristin Vogt, jedna od autorki istraživanja, navela je da su korišćeni brojni pesticidi koji mogu biti opasni po zdravlje onih koji ih koriste te zdravlje lokalnog stanovništva. Visoko na lestvici su glifosat i hlorpirifos metil, koji je zabranjen jer može uzrokovati neurorazvojne poremećaje kod embriona.

Na 89 odsto plantaža korišćen je etofenproks, opasan za vodene organizme, pčele i druge insekte. Na 65 odsto je upotrebljavan neonikotinoid tiakloprid. Utvrđeno je da su neki voćari u istom danu koristili i do deset različitih sredstava što dokazuje navode o vrlo opasnom koktel efektu. Oko 90 odsto svih tretmana bilo je bazirano na sintetičkim hemikalijama.

"Umweltinstitut" traži hitnu zabranu upotrebe najopasnijih pesticida i herbicida u voćnjacima Južnog Tirola. Ova ekološka organizacija zagovara i postepeno ukidanje upotrebe sintetičkih hemijskih sredstava za zaštitu bilja širom Evrope do 2035. godine.


Tagovi

Južni Tirol Italija Jabuke Umweltinstitut Koktel efekt pesticida Pesticide Tyrol Bez presedana


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.