Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 13.08.2020. 08:00

Skoro sedam odsto više proizvođačke cene - najviše voća?

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: "industrijsko bilje" (4,6 odsto) i "voće" (37 odsto).

Foto: Julijana El Omari
  • 92
  • 4
  • 0

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u junu 2020. godine, u odnosu na isti mesec 2019. godine, povećane su za 6,9 odsto, rezultati su istraživanja Republičkog zavoda za statistiku. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: "industrijsko bilje" (4,6 odsto) i "voće" (37 odsto).

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u junu 2020. godine, u odnosu na maj 2020. godine, u proseku su smanjene za 1,4 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupi "žita" (-3,2 odsto).

Najveći rast cena kod stoke, živine i industrijskog bilja

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-jun 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, u proseku su povećane za 0,7 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-jun 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: "stoka" i "živina" (4,6 odsto) i "industrijsko bilje" (2,4 odsto), istražuje RZS.

FAO: Cene hrane ponovno porasle u julu

Kako smo ranije pisali, cene hrane porasle su u julu na svetskim tržištima drugi mesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera pod uticajem oporavka potražnje od posledica pandemije virusa korona, obavestila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).


Tagovi

Cene hrane Proizvođače cene Republički zavod za statistiku FAO


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...