Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanredno stanje
  • 06.05.2020. 09:00

Skupština ukida vanredno stanje, a kako su ga proveli poljoprivrednici?

Kako su se tokom poslednjih mesec i po dana, sa vanrednim stanjem, nosili pojedini proizvođači? Umesto da 'gledaju u nebo' i procenjuju kad je vreme za koje agrotehničke mere - gledali su u sat.

Foto: Julijana El Omari
  • 124
  • 6
  • 0

Poslanici u Skupštini razmatraju Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja. Razmatraće i Predlog zakona o važenju uredbi koje je Vlada, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnela Vlada Republike Srbije, prenosi sajt Vlade Srbije.

Policijski čas biće na snazi i danas, a kako prenosi RTS, vanredno stanje se ukida, ali vanredne mere ostaju. Epidemiolog Predrag Kon kaže da treba da nastavimo da izbegavamo kontakte, posebno stariji od 65 godina i hronični bolesnici.

Umesto u nebo - gledali u sat

Međutim, kako su se tokom poslednjih mesec i po dana, sa vanrednim stanjem, nosili pojedini proizvođači? Umesto da 'gledaju u nebo' i procenjuju kad je vreme za koje agrotehničke mere - gledali su u sat. Međutim, njive, voćnjaci i povrh svega – stoka, ne zna za vanredno stanje. Bračni drugovi Perica (65) i Zorica Jovanović (63) iz sela Lipe kraj Smedereva, u pet ujutru bude se i redovno i vanredno. Krave čekaju domaćina da ih izmuze, živina da se nahrani, prenose Novosti.

Poljoprivrednici počeli sami da plasiraju svoje proizvode putem interneta

Njima je isto, vanredno ili redovno stanje. Prodavnica ne mora da radi. Da se jede, ima uvek, kažu. Mada, da se proda, zbog korone, teško.

Ne snalaze se svi sa informatičkim tehnologijama

Za mnoge je ovih dana karantin bila njiva. Većina domaćina u Lipama, onih u poznim godinama, baš kao i u ostalim selima, ne nalaze se niti snalaze u digitalnom svetu. Internet je njima, uglavnom, nepoznat i nebitan pojam. Kad im objašnjavaju da poštom, ali elektronskom, moraju da traže dozvolu da bi išli traktorima u setvu, samo odmahnu rukom, a često i opsuju.

Novčana sredstva pomoći su ograničena - ostali neka konkurišu za kredit?

"Kakv mejl? I da imam komjuter, a nemam, ne bih znao da to uradim. Deca znaju, ali imaju preča posla", kaže Perica Jovanović za ovaj list.


Tagovi

Vanredno stanje Ukidanje vanrednig stanja Skupština Srbije Poljoprivrednici Agrotehničke mere Rad na njivi Stočari Policijski čas Zahtev za dozvolu kretanja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...