Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 09.06.2023. 14:50

Slaba tražnja kukuruza i soje, pšenica - 20 din/kg bez PDV-a

Kao i prethodne i ove nedelje pšenica zauzima najveći udeo u ukupnom trgovanju, sa čak 69 odsto udela u ukupnom obimu prometa.

Foto: Depositphoto/Denisfilm
  • 137
  • 9
  • 0

U nedelji za nama na robno-berzanskom tržištu primetan je blagi porast cene kada je u pitanju pšenica, ali i nastavak pada cena kod ostalih poljoprivrednih kultura. Obim prometa je manji u odnosu na prethodnu nedelju i to za 33,54 odsto. Preko Produktne berze tokom ove nedelje ukupno je prometovano 2.610 tona robe, finansijske vrednosti 50.669.300,00 dinara. Finansijska vrednost prometa manja je za 53,31 odsto u odnosu na prošlonedeljnu.

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje beležimo slabu tražnju koja je bila na nižem cenovnom nivou od ponude. Početkom i sredinom nedelje tražnja je bila usmerena na veštački sušen kukuruz sa analizom na aflatoksin, da bi se krajem nedelje više potraživao kukuruz do 16 odsto vlage. Udeo kukuruza u ukupnom obimu prometa ove nedelje iznosio je 27 odsto.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,00 do 17,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosi 17,12 din/kg bez PDV-a (18,83 din/kg sa PDV- om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja cenovni pad od 1,12 odsto. Trgovalo se u manjim količinama i kukuruzom rod 2021. godine sa analizom na aflatoksin do 10 po ceni od 17,50 din/kg bez PDV-a.

Pšenicom se najviše trgovalo

Kao i prethodne i ove nedelje pšenica zauzima najveći udeo u ukupnom trgovanju, sa čak 69 odsto udela u ukupnom obimu prometa. Početkom nedelje tražnja je bila slaba i najčešće usmerena na pšenicu sa 11,5 odsto do 12 odsto proteina. Sredinom nedelje tržište je bilo mirno uz slabiju ponudu i tražnju, pri čemu je tražnja bila usmerena na pšenicu sa 11 odsto proteina. Krajem nedelje dolazi do povećanja tražnje u odnosu na prethodne dane, ali je ponuda bila slaba.

U poslednjim danima nedelje potraživala se, takođe, i stočna pšenica. Pšenicom se u toku nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametra kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,04 din/kg bez PDV-a (22,04 din/kg sa PDV-om), te je primetan uzlazni trend cene od 1,67 odsto u odnosu na prošlu nedelju.

Mirno na tržištu soje

Za razliku od prethodne nedelje, kada je sojino zrno činilo više od četvrtine ukupnog nedeljnog prometa, ove nedelje je tržište bilo veoma mirno, bez zaključenja berzanskih ugovora. Soja se u toku nedelje nudila u cenovnom rasponu od 47,50 do 49,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Od ostale robe, trgovalo se još i stočnim ječmom po ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a.

Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina nudila se u toku nedelje po ceni od 37,50 do 38,20 din/kg bez PDV-a, ali do trgovanja nije došlo, dok je sojina sačma sa 44 odsto proteina bila u ponudi na 57,50 din/kg bez PDV-a.

Berza 5. - 9.6.

Tržišta nastavljaju sa rastom zbog nepovoljnih vremenskih prilika. To je uglavnom slučaj u SAD, gde se pogoršava nedostatak vode u kukuruznom pojasu. U Evropi, povećava se nedostatak vode, sa verovatnim posledicama po potencijal prolećnih useva. Evropska komisija je produžila restrikcije uvoza iz Ukrajine u susedne evropske zemlje do 15. septembra. Te zemlje tvrde da konkurencija sa obimnom ukrajinskom ponudom šteti njihovim proizvođačima.

Tranzit kroz te zemlje ostaje omogućen. Do 4. juna EU je izvezla 28,88 miliona tona meke pšenice, u poređenju sa 25,93 miliona tona prošle sezone do istog datuma. Izvoz ječma je dostigao 5,96 miliona tona, što je manje od 6,85 miliona tona prošle sezone.

Situacija napeta zbog oštećenja Kahovske brane

Uvoz kukuruza je oštro rastao na 24,61 miliona tona, u poređenju sa 15,35 prošle sezone do istog datuma. Geopolitička situacija u regionu Crnog mora ostaje napeta, uz oštećenje Kahovske brane. Prema ukrajinskom ministru poljoprivrede, uništen je potencijal za navodnjavanje 500.000 ha i poplavljeno je oko 10.000 ha. Pregovori o produžetku koridora će se nastaviti sutra u Ženevi.

Filipini su navodno kupili oko 50.000 tona južnoameričkog kukuruza. Tajvan kupuje 56.000 t mlinske pšenice iz SAD. Pregovori su u toku o produžetku koridora posle 17. jula, komplikovani oštećenjem brane Kahovka i oštećenjem ruskog cevovoda koji transportuje amonijak kroz Ukrajinu. Uljana repica je juče jačala, prateći palmino ulje. Nafta je blago snižena na 70,70 $/barel u Njujorku.

Nedostatak vode

Dok se prolećna setva u SAD bliži kraju, svi usevi imaju snižen rejting zbog nedostatka vode. Rejting useva kukuruza je pao sa 69 odsto dobro do odlično prošle nedelje na samo 64 odsto ove nedelje. Za soju, prvi rejting useva ove godine je 62 odsto, što je ispod očekivanja trgovaca. Počela je žetva ozime pšenice. Cene soje i kukuruza i dalje nalaze podršku u vremenskim prilikama u SAD, gde nedostatak kiše vodi ka strahovima od pada prinosa.

Prognoze se blago razlikuju, ali uglavnom suve vremenske prilike prevladavaju sledećih 15 dana. Soja je imala nešto podrške od kineske tražnje, sa uvezenih 12,02 miliona tona u maju, u poređenju sa 7,26 miliona tona u aprilu. Na tržištu pšenice, situacija u Ukrajini ponovo pokreće zabrinutost. Međutim, glavni faktor uticaja na cene su vremenske prilike u kukuruznom pojasu. Kiša se očekuje u narednih nekoliko dana, ali njen intenzitet ostaje neizvestan. Izvoz ove nedelje je dostigao 65.900 tona kukuruza i 471.900 tona soje.


Tagovi

Produktna berza Cena kukuruza Cena pšenice Cena sojinog zrna Cena suncokretove sačme Cena stočnog ječma Nedostatak vode Kahovska brana Rejting useva


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/