Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 26.04.2023. 16:00
  • Ljubljana, Slovenija

Slovenački poljoprivrednici blokirali Ljubljanu i pretili stajnjakom: Šta zahtevaju?

Ceo protest protekao je potpuno mirno, uprkos nekoliko punih cisterni sa stajnjakom, koje su "za svaki slučaj" napunili mladi poljoprivrednici koji su masovno učestvovali u protestu.

Foto: Kmečki glas/Klara Lovenjak
  • 283
  • 176
  • 0

Slovenački poljoprivrednici protestovali su već drugi utorak (25.4.) ovog meseca u glavnom gradu svoje zemlje. Nekoliko hiljada proizvođača sa oko 1.500 traktora iz svih krajeva Slovenije okupilo se da izraze svoje nezadovoljstvo povodom restrikcija iz oblasti životne sredine i poreskih opterećenja.

"Sad je dosta! Tražimo od Vlade da stvori uslove koji bi omogućili poljoprivrednicima da prežive na slovenačkoj zemlji", rekao je predsednik Sindikata slovenačkih poljoprivrednika Anton Medved, preneo je euractiv.

Ovogodišnja žetva sa minusom, ali investicija u budućnost

Kako smo saznali od sagovornika Agrokluba koji je juče bio na licu mesta, poljoprivrednici su svoje zahteve prema Vladi sabrali u nekoliko tačaka.

"Među njima su da novi ekološki zahtevi ne prevazilaze realne mogućnosti poljoprivrede, da se Natura 2000 područja smanjuju, da poljoprivrednici ne budu opterećeni novim porezima, da su mere jasne i administrativno nezahtevne, da se direktna plaćanja prilagođavaju inflaciji, smanji populacija zveri i divljači, reguliše zaštita najboljeg poljoprivrednog zemljišta i odbace propisi o održivom korišćenju fitofarmaceutika", rekao je Neven Vaci za naš portal.

Ovo je samo nastavak protesta iz 24. marta, nakon kog je formirana radna grupa sa vladom za vođenje pregovora. Poljoprivrednici su napustili razgovore nakon samo dve nedelje, nezadovoljni nedostatkom napretka. Poslednja kap za koju su rekli da ih je podstakla da organizuju novi protest bio je zakonski predlog vladajuće koalicije koji bi omogućio aktivistima za prava životinja da deluju kao ovlašćeni savetnici za zaštitu životinja i pregledaju farme.

"Vaša ovogodišnja setva će biti uspešna ako sa traktorima i autobusima budete tamo gde se donose odluke, pa makar bilo i nepooranih ili nepokošenih njiva. Pa čak i ako vam ovogodišnja žetva bude sa velikim minusom, to će biti velika investicija u vašu budućnost", zaključio je autor Kmečkog glasa.

Cisterne sa stajnjakom "za svaki slučaj"

Ceo protest protekao je potpuno mirno, uprkos nekoliko punih cisterni sa stajnjakom, koje su "za svaki slučaj" napunili mladi poljoprivrednici koji su masovno učestvovali u protestu. Bez dogovora sa Vladom, protesti će se intenzivirati, a ministarka poljoprivrede Irena Šinko poručila je iz Luksemburga da je ministarstvo spremno za dalje pregovore, istovremeno istakavši da se smanjenje Natura 2000 područja trenutno ne može predvideti, preneli su.

 


Tagovi

Protesti Blokada Ljubljana Slovenački poljoprivrednici Natura 2000 Zahtevi Neven Vaci Irena Šinko


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D