Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest u Sloveniji
  • 29.04.2019. 17:00

Slovenci protestovali protiv medveda i vukova

Protest je bio poseban jer su poljoprivrednici došli pred ministarstvo sa strvinama poslednjeg pokolja domaćih životinja u Ilirskoj Bistrici. 

Foto: Depositphotos/Nyker
  • 175
  • 8
  • 0

Slovenski seljački sindikat (SKS) protestvovao je jer su uvereni kako u ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, loše upravljaju populacijom smeđih medveda i vukova. Protest je bio poseban jer su poljoprivrednici došli sa strvinama poslednjeg pokolja domaćih životinja u Ilirskoj Bistrici. 

"Ne bojimo se samo za naše domaće životinje nego i za našu decu", rekao je potpredsednik sindikata Roman Žveglič i nastavio: "Država mora bolje voditi računa o svojim životinjama. Divlje životinje vlasništvo su države i moraju se kontrolisati. Ako naše domaće životinje pobegnu iz privatnog vlasništva do svojih komšija i tamo naprave štetu, onda mi moramo platiti tu štetu. Očigledno za državu ne vredi isto."

Florjan Peternel iz Ilirske Bistrice ispričao je kako su mu divlje životinje poklale čitavo stado goveda. "I pre godinu dana poklali su nam 18 životinja, a do sada je država priznala njih osam za koje nisu platili ni jednoga centa. Sve što možemo zaraditi od poljoprivrede poberu zveri i država. Tri vuka su važnija od porodičnog gazdinstva i dece", kaže Peternel, koji je upozorio da su ga divlje životinje oštetile za 56.000 evra, a od države je dobio 8.000 evra, piše Delo.

Ako ih neće štititi država, štitiće se sami

Životinje su uplašene, krave nemaju mleka, kaže Peternel i da očekuju da država sprovodi 24-satnu kontrolu nad pašnjacima. Žveglič je takođe upozorio da su farme stare i da se ne radi o uplitanju u životni prostor divljih životinja već da one dolaze na farme.

Državni sekretar Marko Maver kazao je da su svesni problema poljoprivrednika i važnosti održivog upravljanja medvedima i drugim divljim životinjama. U ministarstvu za životnu sredinu i prostor, koje u ime države brine o medveđoj i vučjoj populaciji, tvrde kako je prošle godine između svih učesnika bio postignut dogovor o kvotama odstrela, kada je trebalo biti ubijeno 200 primeraka smeđeg medveda i nekoliko vukova i da se radi na dugoročnoj strategiji upravljanja divljim zverima, o kojoj će se takođe sprovesti javna rasprava.

"Do 15. maja podnećemo zahtev za reviziju ove odluke, a osim toga, pripremićemo strategiju upravljanja divljim životinjama", rekao je Maver.

Prema konzervativnim procenama, u Sloveniji živi oko 500 primeraka smeđeg medveda, ali neki govore da im je broj znatno veći, čak i do hiljadu i da se njihova populacija širi i na područja blizu naselja, gde zimi traže hranu pa tako postaju latentna opasnost za ljude, iako već desetak godina nije bilo smrtnog slučaja ili težeg ranjavanja čoveka.


Tagovi

Protest Slovenija Divljač Štete Medvedi Vukovi


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!