Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara planina
  • 22.08.2018. 12:00

Složni (smo) u očuvanju reka Stare planine

Poznato je da Srbi teško postižu jedinstven stav i da je njihovo ujedinjenje oko jedne ideje skoro nemoguće. Jedan od izuzetaka ove tvrdnje je činjenica za je protiv izgradnje mini hidroelektrana na rekama Stare planine ujedinjen veliki broj građana Srbije, koji su svesni da narušavanje prirodnih resursa ne može biti kompenzovano nikakvom ekonomskom koristi.

Foto: Odbranimo reke Stare planine / Jelena Sladojević
  • 1.580
  • 78
  • 1

Nezadovoljstvo zbog planirane izgradnje mini hidroelektrana na rekama Stare planine građani su iskazali kroz akcije neformalnih udruženja "Savez mesnih zajednica Stare planine i Grada Pirota - Pravo na životnu sredinu i potencijal"  i "Odbranimo reke Stare planine", koje svoje članove okuplja u vidu Fejsbuk grupe. Kako navode, bore se za očuvanje reka i vodopada Stare planine, pod parolom "Reci NE za MHE".

"Republička vlada planira da u proglašenom parku prirode i šire u Srbiji sagradi stotine hidrocentrala i živopisne planinske reke provede u cevi. Ovaj projekat bi trajno narušio park prirode zarad manje od 1% kilovata, koji bi ušli u energetski sistem, a novac u nečije džepove.
Bez obzira na stranačke, ideološke i druge razlike, udružili smo se u grupu Odbranimo reke Stare planine u pokušaju da to sprečimo. Stara planina je turistički dragulj Srbije i umesto u trpanje reka u cevi treba uložiti u pristupne puteve, turističke projekte i proizvodnju zdrave hrane i vode. Sačuvajmo ovu jedinstvenu egzotičnu oazu crvene zemlje, čiste vode, vodopada i netaknute prirode za sve nas i našu decu".

Stara planina: Meštani ponovo brane Visočicu

Institucionalna borba

Da u našem narodu ekološka svest postoji, svedoči i podatak da ova grupa okuplja preko 33.000 članova, čiji se broj svakodnevno uvećava. Važno je istaći da ovu inicijativu ne podržavaju samo meštani, već građani iz različitih krajeva Srbije. Međutim, borba protiv izgradnje hidroelektrana nije samo virtuelna, već se vodi pre svega institucionalno, ali i kroz proteste. O ovom ekološkom pokretu, razgovarali smo sa Aleksandrom Panićem, koji je jedan od predvodnika i organizatora inicijative.

"Protiv izgradnje hidroelektrana borimo se za sada svim institucionalnim sredstvima. Želimo da se promeni prostorni plan njihove izgradnje. Ne želimo ih ni na Staroj planini, ali ni u celoj Srbiji. Želimo da upoznamo širu javnost sa štetnim efektima po životnu sredinu, koje hidroelektrane proiuzrokuju, čiji se efekti mogu videti svuda u Srbiji gde su hidroelektrane izgrađene", objašnjava naš sagovornik.

Takođe, on sumnja da iza cele priče oko izgradnje hidroelektrana stoji individualna korist i čiju dobrobit građani Srbije neće ni osetiti, a prirodno dobro će biti uništeno. On takođe ukazuje da je dokumentacija u vezi sa njihovom izgradnjom neispravna.

Protest
Odbranimo reke Stare planine

Protestni skup u Pirotu

Panić je odlučan u svojoj borbi i ovom prilikom želi da pozove sve ljude da podrže skup u Pirotu koji će se održati 2. septembra 2018.  u 17 sati: "Koristim priliku da pozovem sve ljude da podrže protest. Okupićemo stručnjake iz oblasti poljoprivrede, ekologije i biologije, kao i druge stručne javnosti da predoče štete i koristi od izgradnje mini hidroelektrana

Ukoliko i vi želite da se priključite inicijativi, možete da snimite kratak klip podrške za očuvanje reka i prirode, objavite status ili pomenete u javnom nastupu, predlažu članovi grupe. 


Tagovi

Stara planina Reke Mini hidroelektrane Aleksandar Panić Protest Pirot Odbranimo reke Stare planine


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".